Три події світу. Атака у Керченській протоці, Інтерпол з подвійним дном та протидія фейкам по-французьки

Три події світу. Атака у Керченській протоці, Інтерпол з подвійним дном та протидія фейкам по-французьки

Укрінформ
Драматичні події у Керченській протоці спричинили рішення РНБО про запровадження в Україні воєнного стану.

Президентом Інтерполу став представник Республіки Корея Кім Чен Ян. Франція на тлі протестів «жовтих жилетів» посилила боротьбу з фейками.

Немає сенсу переповідати драматичні події 25 листопада у Керченській затоці. Захоплення українського буксира та двох МБАКів, захоплення в полон понад 20 українських моряків виглядає логічним, на жаль, відлунням візиту Путіна до окупованого Криму. Там російський президент провів засідання держради – достатньо показовий крок як для окупанта. Очевидно, що після цього пропустити ордер з трьох українських кораблів під прапорами ВМСУ прикордонники з ФСБ просто не могли, хоча російські кораблі домінують у Азовському морі.

Рішення про запровадження воєнного стану, яке ще має затвердити Верховна Рада, варто розглядати і в глобальному контексті. Не лише з огляду на мляве занепокоєння Федеріки Могеріні або більш рішучу вимогу НАТО до Росії забезпечити українським кораблям доступ до портів Азова. Воєнний стан на території однієї з найбільших країн Європи, безумовно, вплине на безпековий клімат континенту в цілому.

Цікаво розгорнулися вибори президента Інтерполу замість Мен Хунвея, який склав свої повноваження. Існувала загроза обрання на посаду представника Росії  Олександра Прокопчука, рідний брат якого Ігор очолює українську дипломатичну місію при ОБСЄ. Як видається, інформаційна атака на українського дипломата була головною причиною активізації цієї теми у медіапросторі. Президентом Інтерполу став Кім Чен Ян, який представляє Республіку Корея.

У Франції продовжуються протести «жовтих жилетів», обурених підвищенням цін на бензин та дизельне паливо. Цікаво, що це рішення було ухвалене ще до обрання Еммануеля Макрона президентом країни, проте сьогодні суттєво впливає на його політичні позиції. Телевізійна картинка з Парижу мимоволі викликає спогади про Євромайдан, і це, як видається, зрозуміли у французьких офіційних колах. Національні Збори ухвалили антифейкові закони, які дозволяють судам реагувати на фальшиві новини та мовлення медіа, які належать іншим державам. Натяк на Росію, яка наприкінці 2017-го відкрила представництво Russia Today у Франції виглядає доволі промовистим. 

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-