НАТО закликало РФ дати доступ до українських портів в Азовському морі

НАТО закликало РФ дати доступ до українських портів в Азовському морі

Укрінформ
НАТО повністю підтримує суверенітет та територіальну цілісність України, включаючи її права судноплавства в територіальних водах, та закликає Росію забезпечити безперешкодний доступ до українських портів в Азовському морі.

Про це заявила речник Альянсу Оана Лунгеску на своїй сторінці у Twitter.

"НАТО повністю підтримує суверенітет України та її територіальну цілісність, включаючи її права судноплавства в територіальних водах. Ми закликаємо Росію забезпечити безперешкодний доступ до українських портів в Азовському морі у відповідності до міжнародного права", - сказала вона.

Читайте також: Так починалася війна в Грузії: Експерти Atlantic Council про події в Чорному морі

Речник НАТО повідомила, що Альянс уважно слідкує за розвитком ситуації в Азовському морі та Керченській протоці і перебуває на контакті з українською владою. "Ми закликаємо до стриманості та деескалації", - заявила Оана Лунгеску.

Вона також нагадала, що на Брюссельському саміті у липні лідери НАТО висловили свою підтримку Україні та чітко заявили, що триваюча мілітаризація Росією Криму, Чорного моря та Азовського моря створює подальші загрози незалежності України та підриває стабільність всього регіону.

Читайте також: НАТО уважно стежить за ситуацією в Азовському морі

Як повідомлялося, спецназ Росії захопив три українські кораблі, які були спочатку заблоковані, а потім обстріляні Росією у Керченській протоці. За оперативною інформацією, малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" та "Нікополь" уражені вогнем противника та втратили хід. Рейдовий буксир "Яни Капу" також примушений до зупинки.

Згідно з ВМС ЗС України, росіяни захопили мбак "Бердянсь" і рбк "Яни Капу", які буксируються. Мбак "Нікополь" заблокований та слідує у супроводі окупантів. 6 українських військовослужбовців зазнали поранення.

Читайте також: Президент говоритиме з міжнародними організаціями щодо ситуації в Азові

ГПУ та СБУ здійснили реєстрацію та проводять невідкладні слідчі дії щодо акту ведення агресивної війни Російською Федерацією (ст. 437 ККУ).

У зв'язку з надзвичайними подіями в Азовському морі Президент Петро Порошенко скликав Воєнний кабінет.

Посол України при ООН Володимир Єльченко звернувся до КНР з вимогою негайно скликати засідання Радбезу ООН через агресію РФ в Азовському морі. Україна також ініціювала проведення спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ з цього питання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-