Клімкін про ескалацію на Азові: Це абсолютно новий рівень агресії

Клімкін про ескалацію на Азові: Це абсолютно новий рівень агресії

Укрінформ
Те що відбувається зараз - абсолютно новий рівень провокацій та агресії.

Про це на відкритті СКУ в Києві міністр зовнішніх справ Павло Клімкін розповів кореспонденту Укрінформу.

"Я знаходжуся в постійному контакті з представниками НАТО та ЄС. Те що відбувається зараз - абсолютно новий рівень провокацій та агресії. Це порушує всі принципи міжнародного права.Дії РФ - реальне бажання захопити Азовське море. Ми працюємо з нашими партнерами. Росія має заплатити за це", - підкреслив Клімкін.

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Зокрема, корабель "Дон" здійснив таран українського рейдового буксира "Яни Капу", внаслідок чого було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку і леєрну огорожу, втрачено рятувальний плот.

У ВМС запевняють, що про намір здійснити перехід попереджали заздалегідь і діяли в рамках міжнародного права.

Водночас у ФСБ Росії заявили, що три українські військові кораблі в Азовському морі "незаконно увійшли до територіальних вод РФ і попрямували до Керченської протоки".

Читайте також: Російські військові зараз захоплюють катери ВМС України - Бабін

У МЗС України наголосили, що розцінюють агресивні дії кораблів Російської Федерації як порушення норм Статуту ООН і Конвенції ООН з морського права.

За даними ВМС, українські військові кораблі кілька годин не можуть зайти до Керченської протоки, оскільки рух у ній перекрито в обидва боки "у зв'язку з посадкою на мілину танкера перед мостом з боку Азовського моря".

Крім того, було зафіксовано захід двох ударних вертольотів ЗС РФ Ка-52 на бойовий курс із захватом на супроводження бортовими системами управління зброєю катерів Військово-морських сил ЗС України.

О 19 годині ВМС ЗСУ повідомили, що після початку руху на вихід корабельної групи ВМС ЗС України з Керченської протоки російські кораблі та катери розпочали переслідування та в ультимативній формі вимагають зупинитися під загрозою застосування зброї. З'явилася також інформація про перекидання російського спецназу на прикордонний корабель ПС ФСБ РФ "Дон" з метою спроби абордажу. Катери українських ВМС продовжують виконання поставленого завдання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-