Україна в ТКГ вимагатиме від Росії розпустити всі фейкові

Україна в ТКГ вимагатиме від Росії розпустити всі фейкові "уряди" в ОРДЛО - Геращенко

Укрінформ
Україна на засіданні ТКГ у Мінську вимагатиме від Росії та її маріонеток на окупованому Донбасі негайно розпустити всі фейкові "парламенти" і "уряди" в ОРДЛО та створити підгрупу з питань кордону.

Про це заявила у четвер представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ, перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко у Facebook.

"Українська сторона сьогодні на ТКГ виступить з рішучим протестом проти грубого порушення Мінських угод. І вимагатиме від РФ і її маріонеток в ОРДЛО негайно розпустити всі нелегітимні інституції, всі ці "парламенти" і "уряди", які офіційно не визнала навіть сама РФ", - написала вона.

Геращенко зауважила, що 22 листопада проводиться перша після проведення Росією псевдовиборів на окупованому нею Донбасі зустріч у форматі Мінських груп. "Україна і весь цивілізований світ не визнають цього фарсу, весь світ засудив цю провокацію і заявив, що не визнає ані "виборів", ані їх "результатів", ані нелегітимних структур і "керівників", призначених Кремлем. Ці "вибори" не відповідають ані українському законодавству, ані букві і духу Мінських угод", - наголосила вона.

Крім цього, за словами Геращенко, українська сторона вимагатиме негайного створення п'ятої підгрупи ТКГ - з питань повернення українського кордону під український контроль. "Саме через 400 кілометрів неконтрольованого кордону ходять колони російської військової техніки", - зауважила перший віце-спікер.

Читайте також: Порошенко призначив Марчука представником у Тристоронню контактну групу

Вона нагадала, що 27 жовтня о першій годині ночі безпілотник СММ ОБСЄ зафіксував колони, що рухалися по грунтовій дорозі і прикривались протиповітряної обороною, і цей безпілотник був збитий о 01:53. Тому ще одна тема переговорів - це безпека безпілотників. "Бойовики оголосили на безпілотники справжнє полювання, це не перший випадок збиття безпілотників, які зафіксували введення російських колон з технікою, під прикриттям техніки протиповітряної оборони", - підкреслила Геращенко.

За її словами, Україна також має намір під час переговорів порушити ще одну принципову тему - питання мінної безпеки. Геращенко нагадала, що Росія продовжує поставки на окупований Донбас заборонених Оттавською конвенцією мін ПОМ-2. В Україні ці міни були повністю утилізовані. "У 2006 році на Донецькому казенному хімічному заводі було знищено 400 тис. комплектів таких мін під контролем міжнародних організацій, відповідно до Оттавської конвенції. І зараз РФ - країна, яка підтримує тероризм, завозить заборонені міни", - акцентувала перший віце-спікер.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко призначив Євгена Марчука представником України у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі замість Леоніда Кучми, який 2 жовтня завершив свою роботу в ТКГ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-