Рада відхилила зміни до сімейного кодексу

Рада відхилила зміни до сімейного кодексу

Укрінформ
Верховна Рада відхилила законопроект №8400 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реєстрації шлюбу громадян, що проживають на тимчасово окупованій території".

За ухвалення законопроекту за основу проголосували 192 народних депутатів, за повернення у комітет для підготовки на повторне перше читання - 197 за поверенння на доопрацювання - 190 народних депутатів при мінімально необхідних 226-ти, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Немає спільної позиції, тому проект закону відхилено", - зазначив Голова ВР Андрій Парубій за підсумком голосування.

Законопроектом пропонувалося внести зміни до частини 1 статті 32 Сімейного Кодексу України та частини 4 статті 14 закону "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" в частині можливості для громадян, які проживають на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, зареєструвати шлюб у день подання заяви про реєстрацію шлюбу.

"Цей законопроект є одним із низки, розроблених спільно із Представництвом Президента України в Автономній Республіці Крим і спрямованих на спрощення отримання кримчанами адміністративних послуг. Цей законопроект є надзвичайно важливим, тому що за чинною процедурою для реєстрації шлюбу потрібно попередньо особисте подання за 30 днів заяв молодими. Таким чином, пара з окупованої території має двічі прибути на підконтрольну територію, причому вдруге - у визначений день реєстрації. Це зумовлює потребу для молодих подвійного перетину КПВВ, подвійного контакту з окупаційними військовослужбовцями", - пояснила одна зі співавторів законопроекту - голова комітету ВР у закордонних справах Анна Гопко, представляючи документ.

За її словами, враховуючи негативне ставлення окупаційної влади до легалізації громадянами України, що проживають на окупованих територіях, власного цивільного стану, цей факт істотно ускладнює реєстрацію шлюбу та становить додаткові ризики для молодих.

Читайте також: Рада сьогодні розгляне зміни до сімейного кодексу

При цьому парламентарій підкреслила, що аналогічні норми в чинному законодавстві, які дозволяють реєстрацію шлюбу, стосуються лише ситуацій, пов'язаних із вагітністю нареченої, народження нею дитини, а також наявності безпосередньої загрози для життя наречених. За інших, невизначених законом поважних обставин, керівник органу РАЦС може й не дозволити реєстрацію шлюбу до спливу 30-денного строку. За словами Гопко, у цьому простежується певний корупційний ризик.

"Законопроект 8400 стосується людей, які живуть в окупації, але хочуть одружитися, зареєструвавши шлюб за українськими законами, в українських органах реєстрації цивільного стану", - наголосила вона, закликаючи депутатів ухвалити проект закону за основу. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-