Україна говоритиме з Угорщиною

Україна говоритиме з Угорщиною "жорстко" і "послідовно" - МЗС

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін націлений на жорсткий і послідовний діалог з Угорщиною на тлі звинувачень офіційного Будапешта в порушенні українською владою прав етнічних угорців на Закарпатті.

Про це він заявив у п'ятницю в Вашингтоні, де взяв участь у Комісії стратегічного партнерства Україна-США, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"З Угорщиною ми будемо говорити дуже послідовно і дуже жорстко, відстоюючи наші інтереси. Але там, де можна і потрібно – ми будемо співпрацювати", - зауважив міністр.

Читайте також: Росія провокує на Закарпатті, щоб дестабілізувати кордони ЄС – EU Observer

Водночас, він зазначив, що на тлі заяв угорського прем'єра Віктора Орбана, зроблених в унісон з Москвою, не порівнював би Угорщину, яка є членом НАТО і ЄС, з Росією як країною-агресором.

"Ми маємо допомогти нашій угорській громаді для того, щоб Росія не використовувала цю громаду і Угорщину для дестабілізації Закарпаття", - зауважив міністр.

Він погодився, що Україна має ще багато зробити в контексті імплементації Закону про освіту, продовжити перехідний період, "оскільки зрозуміло, що за два роки ми це не зробимо". Але водночас, українська сторона має перехопити ініціативу в Закарпатті.

"Ми не можемо дати угорцям працювати там наодинці", - зазначив Клімкін.

Читайте також: ЄС стоїть на шляху до запровадження санкцій проти Угорщини — Ар'єв

У цьому зв'язку він повідомив, що має намір зустрітися з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сіярто, "можливо в Мілані, під час міністерської зустрічі ОБСЄ". Крім того, за словами міністра, наступного тижня відбудуться комплексні консультації з консульських питань, а також консультації щодо економічної взаємодії в Закарпатті.

Читайте також: Посла Угорщини викликали “на килим” до МЗС України

Як повідомляв Укрінформ, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан 15 листопада заявив, що домовленості з владою України неможливі. Як відомо Угорщина блокує засідання Комісії Україна-НАТО через положення Закону про освіту стосовно того, що мовою освіти в Україні є державна, українська мова, заявляючи, що це порушує права на освіту угорців, які проживають в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-