На засіданні ОБСЄ Росія була в ізоляції,

На засіданні ОБСЄ Росія була в ізоляції, "вибори" на Донбасі засудили 40 країн

Ексклюзив
Укрінформ
Під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ в понеділок у Відні 40 країн виступили із засудженням фейкових "виборів" на окупованій частині Донбасу. 

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук.

"Сьогодні була одностайність в оцінках. Була висловлена позиція 40 делегацій, які чітко засудили проведення так званих виборів на окупованій частині Донбасу. Була висловлена дуже чітка позиція, що те, що відбулося вчора, є грубим та зухвалим порушенням Мінських домовленостей, суверенітету та законодавства України. Для країн ОБСЄ ці незаконні "вибори" не мають жодних юридичних наслідків", - заявив Прокопчук, коментуючи спеціальне засідання Постійної ради ОБСЄ.

За словами дипломата, під час засідання також відбулося пряме включення з главою СММ Ертурулом Апаканом, який представив спостереження Місії, здійснені вчора на окупованих частинах Донбасу. "Але так само він привернув увагу і до ширшої проблематики, зокрема, пов’язаної зі збиттям БПЛА СММ біля українсько-російського кордону, коли цей безпілотник спостерігав за конвоями, які перетинали російсько-український кордон посеред ночі, включаючи і військове обладнання. І всі країни, які виступила на сьогоднішньому засіданні, як і минулого тижня, поклали відповідальність на Росію за те, що цей БПЛА був збитий. Сьогодні також ішлося і про обмеження пересування спостерігачів СММ на окупованій частині", - повідомив Прокопчук. 

Однак основною темою були фейкові "вибори" на окупованій частині Донбасу. "Під час засідання було ще раз чітко наголошено усіма делегаціями, що законні та легітимні вибори можуть відбутися лише у відповідності до законодавства України і згідно зі стандартами ОБСЄ, і цьому повинно передувати створення відповідних безпекових умов", - зазначив дипломат. 

За його словами, під час засідання РФ було ще раз нагадано про її зобов’язання за Мінськими угодами, які стосуються, зокрема, виведення російських військових, найманців та зброї з території України, а також роззброєння тих незаконних формувань, які діють зараз на окупованій частині Донбасу. 

Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні наголосив, що під час засідання "російська делегація була у повній ізоляції у власному трактуванні своїх дій та вчорашніх подій": "Росія виступала за окремим пунктом порядку денного, який вона сама внесла. І вона була єдиною делегацією, яка виступала за цим пунктом, з власним трактуванням і Мінських угод, і тих незаконних подій, які вчора відбулися за повною організаційної підтримки та участі РФ. Жодна інша делегація в ОБСЄ не поділила підходів Росії до оцінки незаконних "виборів", які проводилися вчора".

Читайте також: Порошенко вдячний Заходу за чіткий сигнал – Зухвалість Москви не залишиться без уваги

Прокопчук також повідомив, що делегація України у ході свого виступу наголосила, що вчорашні "вибори" на Донбасі є злочином та грубим порушенням українського законодавства, досягнутих раніше домовленостей, і що "за цей злочин потрібно відповідати". 

"Тому ми закликали делегації інших країн до солідарності і, відповідно, до посилення політико-дипломатичного тиску на РФ як країну-агресора з тим, щоб змусити її виконувати ті зобов’язання, які вона взяла на себе. У виступах делегацій інших країн теж дуже чітко прослідковувалася позиція, що санкції будуть діяти по відношенню до Росії до того часу, допоки не будуть виконані Мінські угоди в частині, яка стосується врегулювання російсько-українського конфлікту на Донбасі. У той час, як ті санкції, що стосуються Криму, будуть діяти до того часу, допоки Росія не звільнить Крим та не поверне його Україні", - заявив Прокопчук.

Фото: osce/us mission

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-