Рада ратифікувала угоду з ЄС про допомогу на €1 мільярд

Рада ратифікувала угоду з ЄС про допомогу на €1 мільярд

Укрінформ
ВР ратифікувала Меморандум про взаєморозуміння між Україною як позичальником та ЄС як кредитором і кредитну угоду про макрофінансову допомогу ЄС Україні на 1 мільярд євро.

За ухвалення законопроекту №0203 в цілому проголосували 242 народних депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

Головним результатом прийняття проекту закону буде набрання чинності для України вказаних договорів з ЄС і подальше отримання Україною додаткових кредитних ресурсів для підтримання стабільності її фінансово-економічної системи.

"Цей законопроект має одне-єдине завдання - надати можливість для того, щоб набули чинності наш Меморандум про порозуміння з Європейським Союзом і кредитна угода, яка надзвичайно для нас важлива. Загальний розмір кредитної угоди - 1 млрд євро. Він буде наданий нам двома траншами. І для першого траншу ми вже виконали всі технічні умови, які викладені в Меморандумі. Дуже важливо, що під ці транші - цей 1 млрд євро - ми отримаємо те, що відсоткова ставка буде, за нашими оцінками, не більше 3%, а термін її - не довше 15 років. Однак точний її розмір стане відомим тільки під час виходу Європейської Комісії, що має найвищий кредитний рейтинг (ААА), на зовнішній ринок запозичень для отримання коштів, що перераховуватимуться Україні за тією ж відсотковою ставкою", - пояснила в. о. міністра фінансів України Оксана Маркарова, презентуючи законопроект. 

Як повідомлялося, 14 вересня Україна та ЄС підписали Меморандум про взаєморозуміння та Кредитну угоду ЄС з Нацбанком щодо програми макрофінансової допомоги ЄС на суму 1 млрд євро.

Читайте також: Рада ухвалила закон про розмитнення авто на єврономерах

Меморандум про взаєморозуміння визначає перелік заходів з реалізації структурних реформ в управлінні державними фінансами. Ідеться також про належне урядування та боротьбу з корупцією, секторальні реформи, соціальну політику та менеджмент в державних компаніях.

Програма макрофінансової допомоги Європейського Союзу Україні в розмірі 1 млрд євро передбачає 18 умов, шість з яких необхідно виконати для першого траншу і 12 - для другого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-