Посол про візит Порошенка до Туреччини: Обговорили все - від надр до космосу

Посол про візит Порошенка до Туреччини: Обговорили все - від надр до космосу

Ексклюзив
Укрінформ
Візит Президента України Петра Порошенка до Туреччини продемонстрував стратегічне партнерство країн в дії, став історичним у плані домовленостей та символічним з огляду на відзначення в цьому році 100-річчя дипвідносин.

Про це в коментарі Укрінформу сказав посол України у Турецькій Республіці Андрій Сибіга.

"Візит Президента України Петра Порошенка до Туреччини ще раз засвідчив, що таке стратегічне партнерство в дії. Було обговорено все: від надр до космосу, започатковано нову консульську установу в Анталії, підписано угоду про співпрацю. За своєю якістю це був дійсно історичний візит", - сказав Сибіга.

Дипломат переконаний, що найближчим часом слід очікувати позитивних новин з реалізації конкретних проектів.

Читайте також: Візит Порошенка у Туреччину: які документи підписала українська делегація

"Ми йдемо далі, працюємо, поглиблюємо наше співробітництво, не зупиняємося на досягнутому. Переконаний, що в найближчій перспективі буде багато позитивних новин з реалізації конкретних проектів, які власне наповнюють наше стратегічне партнерство, ставлять його на міцний фундамент", - наголосив очільник українського диппредставництва в Туреччині.

За його словами, символізму візитові додає й те, що він відбувся в рік відзначення 100-річчя дипломатичних відносин України та Туреччини.

"Важливо, що в рамках візиту було відкрито меморіальну дошку на будівлі першої дипустанови в Стамбулі, яка почала роботу в 1918 році. Це дуже символічний візит, оскільки цей рік – рік відзначення 100-річчя дипломатичних відносин. Маємо дуже позитивні оцінки з турецької сторони, також отримали чіткі інструкції від глави держави щодо подальших дій, щоб наше плідне співробітництво приносило конкретні дивіденди нашим народам. Переконаний, що так і буде", - сказав Сибіга.

За його словами, дуже важливе значення спілкування з Президентом має для українців у Туреччині.

"Це вперше Президент України відвідав офіційно Анталію, тим самим віддаючи належне українській громаді в Туреччині. Українська громада в Туреччині гуртується, структурується, вже маємо ту громаду, яка не потребує підтримки, яка сама собі дає раду. Зустріч із Президентом – це значна підтримка для громади, яка безумовно стане поштовхом до розвитку та посилення самоідентифікації, збереження представниками діаспори свого українського коріння, як у регіоні, так і по всій Туреччині", - сказав посол.

Читайте також: Порошенко і Патріарх Варфоломій підписали Угоду про співпрацю

Як відомо, 3-4 листопада відбувся візит Президента Порошенка до Туреччини. В ході зустрічі з Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом було підписано низку важливих двосторонніх документів, зокрема спільну заяву за результатами 7 засідання Стратегічної ради високого рівня. Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів та голова Управління Турецького агентства співробітництва та координації Сердар Чам підписали Угоду про співробітництво у сфері розвитку між урядами двох країн, також було підписано меморандум між ДК "Укроборонпром" та Державним агентством з питань оборонної промисловості Турецької Республіки.

На зустрічі з Патріархом Варфоломієм було підписано Угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським Патріархатом.

В Анталії, яку Президент відвідав на другий день візиту, він урочисто відкрив консульство України та центр української громади "Українська родина".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-