Росія постачає бойовикам зброю через Азовське море - Єльченко

Росія постачає бойовикам зброю через Азовське море - Єльченко

Укрінформ
Дії Росії в Азовському морі не обмежуються перешкоджанням міжнародного судноплавства, РФ також використовує цей канал для прихованих поставок зброї для власних формувань на Донбасі.

Про це заявив під час відкритого засідання РБ ООН у вівторок постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Росія використовує Азовське море як додатковий канал для забезпечення своїх сил на Донбасі зброєю з окупованої території Криму", - наголосив представник України.

За його словами, РФ не відмовилася від ідеї створення Кримського коридору.

"Крім того, загроза морського нападу з Азовського напрямку у випадку великомасштабного військового протистояння залишається джерелом дестабілізації безпеки в Донецькій області", - заявив Єльченко.

Читайте також: Незаконні "вибори" на Донбасі можуть спричинити нову агресію з боку РФ - Єльченко

Представник України акцентував, що Азовське море перетворилося на ще один театр бойових дій Росії проти України, в тому числі в економічному й торговельному вимірах.

"В останні шість місяців РФ зупинила понад 200 суден, які прямували до українських портів Маріуполя й Бердянська. Як було підтверджено СММ ОБСЄ, ці перерви в комерційному судноплавстві зумовили економічні й торговельні перебої, що призвело до комерційних втрат для портів, де працюють тисячі людей", - підкреслив український дипломат.

Читайте також: Російська агресія в Азовському морі порушує суверенітет України - США в ООН

Такі дії Росії "суперечать її зобов'язанням за Конвенцією ООН про морське право і порушують навігаційні права України, а також держав, під прапорами яких були зупинені ці судна". Водночас, підкреслив він, судна, які прямували в російські порти в Азовському морі, не були зупинені в подібний спосіб.

Крім того, Єльченко зауважив про перепони для міжнародної навігації, які чинить незаконно зведений Росією міст через Керченську протоку. Висота мосту над морем становить лише 35 метрів, і під ним можуть пройти кораблі з осадкою менше 33 метрів і довжиною менше 160 метрів.

"У результаті, судна Panamax та багато суден Handymax тепер не можуть проходити через Керченську протоку. Це серйозно вплинуло на трафік до портів України", - зауважив постпред України при ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-