Українські ЗМІ мають бути готові до втручання Росії у вибори - експерт

Українські ЗМІ мають бути готові до втручання Росії у вибори - експерт

Укрінформ
Письменник, журналіст, старший науковий співробітник Центр анализа европейской политики (СЕРА) Едвард Лукас застеріг, що Росія втручатиметься в українські вибори, і закликав українських журналістів бути готовими до цього.

Про це він сказав, підсумовуючи дискусії на Львівському безпековому форумі, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Росія взяла собі правило втручатися у вибори у різних країнах. Ми бачили, як це відбулося в Німеччині, Франції, Італії, Америці і Британії, і я більш ніж впевнений, що це буде в Україні», - наголосив Лукас. 

Відомий журналіст порадив українським колегам бути готовими, що Росія викраде і поширить певну інформацію напередодні виборів з метою впливу на передвиборну кампанію.  

«Найважливіше для журналіста — бути свідомим того факту, що таке втручання можливе, і що воно буде. Дуже уважно треба відслідковувати матеріал — він може бути вкраденим хакерами і потім опублікованим», - попередив він. 

На думку Лукаса, американські ЗМІ не були готові до такого втручання і вчинили помилку, не надавши уваги джерелу, з якого була опублікована сенсаційна інформація про Гіларі Клінтон. 

«Наші американські колеги визнають, що для них було несподіванкою, що російські хакери зламали комп’ютери під час президентської кампанії Гіларі Клінтон, і потім це все оприлюднили. Вони настільки захопилися прочитанням тих приватних емейлів, що не звернули уваги на те, що це була хакерська атака, спонсорована державою», - сказав він. 

Водночас Лукас вважає, що українці здатні впоратися з викликами, оскільки мають більше досвіду у протистоянні агресивній поведінці Росії

Читайте також: Україна впоралася з викликами, які збили б з ніг будь-яку іншу країну - експерт

«Українці тут більш обережні і досвідченіші у розпізнаванні хакерських атак і провокацій з боку Росії, тому що досвіду у вас більше. І я завжди повторюю своїм колегам на Заході, щоб вони вчилися і переймали досвід українських ініціатив, які займаються розпізнаванням російської дезінформації», - підсумував він. 

Нагадаємо, згідно з проміжними висновками розслідування спеціального прокурора США Роберта Мюллера, Росія втручалася в американські вибори 2016 року із безпрецедентною за масштабом операцією з дезінформації і маніпуляції громадською думкою, зокрема у соціальних мережах. Одним з ключових поворотних моментів кампанії стала публікація тисяч приватних електронних листів кандидата у президенти США від демократичної партії Гіларі Клінтон. Мюллер, який займається розслідуванням “російської справи”, почав вивчати зв’язки активістів з WikileaksІ.

Безпековий Форум, який проходить у Львові, допоможе українцям почути різні погляди стосовно розвитку держави та нові ідеї від фахівців, які підтримують Україну, але водночас і критикують її за помилки.  

Серед топ-спікерів Львівського Безпекового форуму: — віце-президент впливової американської організації CEPA, заснованої діючим заступником держсекретаря США Вессом Мітчелом, Река Смеркені, Стівен Блокманс - старший науковий співробітник та голова відділу зовнішньої політики ЄС, Центру вивчення європейської політики (CEPS); Глен Грант, полковник Британської Армії у відставці та експерт українського Інституту майбутнього та інші визначні діячі.

Серед українських учасників та доповідачів — заступниця голови Верховної Ради Оксана Сироїд, глава закордонного відомства Павло Клімкін, редактор Інтернет–видання "Острів" Сергій Гармаш, політолог Михайло Басараб, відомі журналісти, оглядачі.

Львівський Безпековий форум 2018 триватиме до 26 жовтня. Цього року захід відбувається за підтримки Німецького Фонду Джермана Маршала, Представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні та Міжнародного фонду "Відродження".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-