Клімкін розуміє намір Трампа розірвати ядерну угоду з Росією

Клімкін розуміє намір Трампа розірвати ядерну угоду з Росією

Укрінформ
Росія, порушуючи Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, зводить нанівець багато визначних політичних досягнень, які свого часу поклали край глобальному протистоянню СРСР та Заходу.

Про це написав міністр закордонних справ Павло Клімкін у Facebook у зв’язку із заявами США про намір вийти.

“Порушеннями договору Росія завдає величезної шкоди світовій безпеці, а найбільше загроз створює для Європи. Крім того, вона зводить нанівець багато визначних політичних досягнень, які свого часу поклали край глобальному протистоянню СРСР та Заходу. Тим більш лицемірно звучать сьогодні московські звинувачення на адресу США в поверненні до часів «холодної війни». Зрештою, Росія, висуваючи такі звинувачення, намагається вдавати, що вона відіграє таку ж роль, як колись СРСР, проте це вже давно в минулому”, - зазначив урядовець.

Клімкін розповів, що на початку своєї дипломатичної кар’єри, серед іншого, працював і над імплементацією Договору між СРСР та США про ліквідацію ракет середньої дальності і меншої дальності, правонаступницею якого була й Україна.

У цьому зв’язку він запевнив, що дуже добре уявляє, яке значення має документ для контролю над стратегічними озброєннями і для глобальної безпеки взагалі, й “із розумінням ставиться” до наміру Сполучених Штатів вийти з цього договору через його системне порушення з боку Росії.

Міністр додав, що навряд чи хто краще за Україну знає, з якою легкістю й цинізмом Москва переступає через підписані нею угоди.

“Гібридне порушення договорів і обман у сфері стратегічної стабільності – особливо небезпечні. Тут ставки настільки високі, що гра має бути чесною і прозорою. Якщо ж одна зі сторін використовує договір для прикриття шулерства, то вже краще від такого договору відмовитися, зате чітко знати розстановку сил”, - підкреслив Клімкін.

Він наголосив, що нині йде процес перезавантаження нової архітектури стратегічної стабільності, й Україна повинна посісти в ній нове місце в рамках трансатлантичної спільноти.

Читайте також: Клімкін розуміє, чому США вирішили вийти з ракетного договору

Як повідомляв Укрінформ, президент США Дональд Трамп заявив 21 жовтня, що має намір вивести США з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД). При цьому Трамп пояснив, що вважає за потрібне так вчинити, тому що російська сторона порушує положення цієї угоди.

Як відомо, Договір про ракети середньої і малої дальності, підписаний Рональдом Рейганом та Михайлом Горбачовим у Вашингтоні у 1987 році, став основою для ліквідації сотень тактичних ядерних боєприпасів. Зокрема, сторони зобов'язувалися ліквідувати всі комплекси балістичних і крилатих ракет наземного базування середньої та малої дальності, а також не виробляти, не випробовувати та не розгортати такі ракети в майбутньому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-