Адвокати Януковича вимагають визнати їх

Адвокати Януковича вимагають визнати їх "потерпілими" від дій правоохоронців

Укрінформ
Адвокат Віталій Сердюк в рамках суду у справі щодо обвинувачення екс-президента Віктора Януковича у держзраді вимагає визнати захисників Януковича "потерпілими" від дій правоохоронців 16 серпня 2018 року.

Про це він заявив на початку судового засідання в Оболонському суді міста Києва, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми знаходимось зараз тут як не захисники Віктора Федоровича Януковича, а знаходимось як потерпілі від злочинних дій правоохоронної системи, включаючи Оболонський районний суд, управління поліції, ГПУ та адміністрація Президента України, внаслідок яких було 16 серпня 2018 року видано протиправний наказ поліції судом головуючим суддею Дев'ятко застосувати силу проти нас як адвокатів, які на той час брали участь у відповідних подіях", - заявив він.

Також Сердюк заявив, що для захисту прав адвокатів Януковича було запрошено американського захисника Стівена Шнібаума, і цей адвокат бажає виголосити промову у суді.

"Шановний адвокат Сердюк, передайте містеру Стівену, що на даний момент відбуваються дебати в зовсім іншому кримінальному процесі. Разом з тим, з повагою до представника адвокатури іноземної держави, також можете передати вельмишановному захиснику, що його заява зареєстрована в порядку публічної інформації і протягом п'яти днів йому буде надано офіційну відповідь з приводу ваших заяв", - заявив головуючий суддя Владислав Дев'ятко.

При цьому суддя уточнив, чи не мають бажання в рамках судових дебатів виголосити свою промову присутні адвокати Сердюк та Федоренко, однак Сердюк продовжив наполягати на потребі виголосити промову американському адвокату.

"Суд не може вас примусити виступати в судових дебатах, оскільки ви відмовились робити виступ в судових дебатах на захист інтересів Віктора Федоровича Януковича, суд вимушений оголосити перерву до завтра, 9:00", -  наголосив суддя.

Крім того, Дев'ятко уточнив, що в разі відсутності виступів від сторони захисту суддя поставить на обговорення колегії суддів питання про завершення виступів судових дебатів.

Читайте також: ЗМІ дізналися, коли оголосять вирок Манафорту

Як повідомляв Укрінформ, 16 серпня 2018 року Оболонський райсуд Києва відхилив заяву екс-президента Віктора Януковича про відмову від державного адвоката у справі про держзраду. Під час перерви в коридорі суду сталася штовханина між платним адвокатом екс-президента Віталієм Сердюком та правоохоронцями. Зокрема, Сердюк намагався прорватись до зали судового засідання, а правоохоронці його не пропускали. "Ви перешкоджаєте, це напад на адвоката", - закричав він.

13 вересня суд розпочав стадію судових дебатів сторони захисту у справі за обвинуваченням екс-президента України Віктора Януковича у державній зраді. 

Уже виступили два адвокати Януковича - держадвокат Юрій Рябовол і платний адвокат Олександр Байдик, які попросили суд виправдати Януковича. Ще один платний адвокат Януковича Олександр Горошинський мав закінчити свій виступ 19 жовтня.

Сторона обвинувачення виголосила свою промову у дебатах ще 16 серпня і попросила у суду 15 років ув'язнення для Януковича.

Оболонський районний суд 29 червня 2017 року ухвалив рішення щодо проведення спеціального судового провадження щодо Януковича.

За даними Генпрокуратури, Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою змін меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-