РНБО має ухвалити рішення щодо телеканалів

РНБО має ухвалити рішення щодо телеканалів "112 Україна" і NewsOne - Геращенко

Укрінформ
Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко закликає Раду національної безпеки і оборони ухвалити рішення щодо телеканалів "112 Україна" і NewsOne.

Про це вона заявила під час брифінгу у п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Рада національної безпеки і оборони має прийняти ті рішення, які, в першу чергу, повинні зобов'язати телеканали шанувати українське законодавство, а по-друге, показати своїх реальних власників. Але, з іншого боку, я хотіла б, щоб і українські законодавці більш серйозно ставилися до своїх обов'язків з точки зору поліпшення нашого законодавчого поля щодо таких інформаційних небезпек, аби не перекладати потім відповідальність на РНБО, на Нацраду», - сказала Геращенко.

При цьому вона розкритикувала діяльність Національної ради з питань телебачення та радіомовлення за відсутність необхідної реакції з боку регулятора на антиукраїнські заяви політиків в ефірі.

«Я отримую просто ганебні відповіді від Нацради на свої депутатські запити. Коли народний депутат Балицький на всю Україну на телеканалах розповідає, мовляв, правильно, що Крим анексували, і ми пишемо заяви до Нацради, а вони відповідають: ну ми ж не можемо "бального" виховувати. Так, але у вас є абсолютно інші механізми, як діяти - щоб канали переривали в прямому ефірі подібні заяви, які межують з державною зрадою та закликами до розчленування України», - підкреслила перший віце-спікер.

Читайте також: Парубій підписав постанову про санкції для "112 Україна" та NewsONE

Разом з тим політик уточнила, що з травня не співпрацює з телеканалами, в ефірі яких поширюється недостовірна інформація щодо українських політв'язнів Кремля.

«Як громадянин, який переживає за долю український бранців, я ще в травні дослухалася до заклику сестри Олега Сенцова - не ходити на ті канали, де її брата і його побратимів, утримуваних незаконно в російських тюрмах, називають терористами. Це ганьба! Тому на ці канали я не ходжу. Більше того, я знаю від журналістів, які, до речі, зараз масово звільняються з цих телеканалів, що там існували «чорні списки» з прізвищами політиків, яких не запрошувати. Я була в цих «чорних списках». Відверто кажучи, для мене це завжди комплімент, якщо для друзів Москви я в якихось «чорних списках», - сказала Геращенко.

Як повідомлялося, 4 жовтня ВР ухвалила постанову, якою пропонується внести на розгляд РНБО пропозиції щодо застосування санкцій до товариств із обмеженою відповідальністю "АРІАДНА ТВ", "Новий формат ТВ", "ТВ Вибір", "Телерадіокомпанія 112-ТВ", "Лідер ТВ" і "Партнер ТВ", які мовлять під емблемою і володіють ліцензіями телеканалу "112 Україна", а також ТОВ "Новини 24 години" (телеканал NewsOne).

Серед обмежень передбачатиметься, зокрема, блокування активів, анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, заборона користування радіочастотним ресурсом України, обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування, тощо.

4 жовтня депутати Олександр Вілкул та Нестор Шуфрич (Опозиційний блок) зареєстрували проект постанови про скасування рішення щодо ухвалення постанови. На їхню думку, відповідне рішення ухвалене із грубим порушенням регламенту і Конституції, зокрема через неособисте голосування депутатів.

Петиція щодо припинення антиукраїнської діяльності телеканалів "112 Україна" і NewsOne, оприлюднена на сайті Верховної Ради 20 вересня, за дев'ять днів набрала необхідну кількість голосів для подальшого розгляду.

17 жовтня Регламентний комітет ВР розглянув проект постанови №9157-П "Про скасування рішення Верховної Ради України від 4 жовтня 2018 року про прийняття в цілому проекту постанови "Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", зареєстровану народними депутатами від Опозиційного блоку Олександром Вілкулом і Нестором Шуфричем, і рекомендував визначитись у сесійній залі стосовно ініціативи скасувати постанову про санкції проти "112 Україна" і NewsOne.

18 жовтня ВР відхилила зазначений проект постанови - за її ухвалення в цілому проголосували лише 57 народних депутатів при мінімально необхідних 226-ти.

Голова Верховної Ради Парубій 19 жовтня підписав постанову щодо запровадження санкцій проти компаній, які володіють ліцензіями «112 Україна» та NeswOne та передав її на розгляд Президенту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-