Україна розповіла в ОБСЄ про релігійні переслідування на окупованих територіях

Україна розповіла в ОБСЄ про релігійні переслідування на окупованих територіях

Укрінформ
На окупованих територіях Криму та Донбасу переслідуються усі релігійні спільноти, крім Української православної церкви Московського патріархату.

На цьому наголосив у четвер Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук на 1198-му засіданні Постійної ради ОБСЄ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"В Криму спостерігаються триваючі репресії з боку окупаційної влади, які мали вигляд нападів та вигнання священиків Української греко-католицької церкви та Української православної церкви Київського патріархату", - заявив він.

Прокопчук також наголосив, що рейди та обшуки в кримськотатарських мечетях та медресе, обмеження поширення мусульманської релігійної літератури під фальшивим приводом боротьби з екстремізмом, "супроводжуються грубими та систематичними порушеннями прав людини".

Український дипломат поінформував присутніх представників країн-членів ОБСЄ, що до сьогоднішнього дня Росія виступає проти тимчасових запобіжних заходів проти неї, прийнятих Міжнародним судом ООН у справі про порушення Росією Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Зокрема, заборона на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу досі не була скасована.

Читайте також: ОБСЄ щодня фіксує порушення РФ на Донбасі і це лише "верхівка айсберга"

"На територіях Донбасу під окупаційною владою Російської Федерації всі релігійні традиції, за винятком Православної церкви Московського патріархату, зазнають утисків шляхом переслідувань, викрадень, незаконного позбавлення волі, тортур та жорстокого поводжень і навіть вбивств членів духовенства та віруючих, а також захоплення церковної власності", - підкреслив Прокопчук.

Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні рішече засудив ці прояви релігійного насильства та дискримінації. "Спільні зусилля міжнародного співтовариства, включаючи ОБСЄ, потребуються для відновлення поваги до прав людини та основних свобод у цих районах", - додав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-