Росія наполегливо готується до застосування військової сили проти України - РНБО

Росія наполегливо готується до застосування військової сили проти України - РНБО

Укрінформ
Росія наполегливо готується до застосування військової сили проти України, але поки що не може цього зробити через консолідовану позицію світу, тому застосовує різноманітні гібридні засоби.

Про це заявив заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександр Литвиненко у виступі на X Національному експертному форумі в Одесі, організованому Інститутом Горшеніна, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Триває ставлення Кремля до України не як до незалежної держави, а як до бунтівної провінції, а бунтівників слід карати. Для цього використовується весь арсенал доступних засобів. Звісно, "найкращим" з інструментів стала б армія, авіація і флот. До застосування військової сили в Росії готуються наполегливо, але поки що завдяки консолідованій позиції демократичного світу у Москви зв'язані руки. Тому Кремль застосовує різноманітні гібридні засоби", - сказав Литвиненко.

Він зауважив, що Росія намагається випробувати в Україні не лише традиційні, а й новітні інструменти - від економічної війни і пропаганди та кібератак до політичних убивств, диверсій та іншої підривної діяльності.

За словами Литвиненка, показовою є ситуація в Азовському морі, де, відверто зловживаючи положеннями міжнародних угод, Росія використовує їх для штучного ускладнення господарської діяльності.

"Причому ціллю є не тільки і не стільки українське судноплавство, як суспільно-політична стабільність саме у південних регіонах України, де у 2014 році було зупинено просування "руського міра", - акцентував заступник секретаря РНБО.

Читайте також: Ситуація на Донбасі: Москва відкрито погрожує Києву "катастрофічними наслідками"

У цьому контексті він нагадав, що ця ситуація була розглянута на засіданні РНБО, а відповідне рішення 12 жовтня було введено в дію Указом Президента України.

Литвиненко також назвав технологією подвійного використання відверто незаконне будівництво Керченського моста, яке не лише поліпшило шляхи пересування для 22-го армійського корпусу ЗСУ Росії, а й закрило Азовське море для великих торгових кораблів.

На його переконання, ще більш небезпечним інструментом подвійного використання виступає "Північний потік-2".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-