Сіярто стверджує, що Україна позбавляє угорську меншину права на подвійне громадянство

Сіярто стверджує, що Україна позбавляє угорську меншину права на подвійне громадянство

Укрінформ
Україна позбавляє угорську меншину її права на подвійне громадянство.

Про це заявив міністр закордонних справ і торгівлі Угорщини Петер Сіярто в інтерв’ю австрійській газеті Der Standard.

"У цьому разі йдеться не про двосторонні відносини, а про міжнародне право. В Україні проживають 150 тис. угорців, чиї права як нацменшини утискаються. Ми не ставимо під сумнів, чи українці правильний уряд обрали і чи цей уряд правильні заходи вживає, що стосується юридичної, соціальної та економічної сфер. Нас цікавить лише, що він (уряд – ред.) позбавляє угорську меншину її права використовувати свою мову і володіти подвійним громадянством", - сказав Сіярто, коментуючи питання про те, чи не є втручанням у внутрішні справи України видача Угорщиною паспортів угорській меншині в Україні, де подвійне громадянство заборонено.

За його словами, дії України щодо угорської меншини нібито суперечать Угоді про асоціацію з ЄС та підготовці до вступу в НАТО. "Вони хочуть бути ближчими до ЄС, але нападають на громадян з подвійним громадянством країни-члена ЄС. Вони хочуть в НАТО, але розміщують війська на кордоні з членом НАТО", - додав угорський міністр.

При цьому, запевнив Сіярто, питання територіальної цілісності України під сумнів не ставиться.

Читайте також: Угорщина про "паспортний скандал": в Україні подвійне громадянство - не злочин

Як повідомлялося, 19 вересня Укрінформ опублікував відео, на якому зафіксовано момент видачі громадянам України у консульстві Угорщини в Берегові угорських паспортів. Процедура супроводжувалася келихом шампанського на честь отримання другого громадянства та інструкціями - не повідомляти про отримання документів українській владі. При цьому громадяни України вголос присягали на вірність Угорщині. 4 жовтня через роздачу угорського громадянства у Береговому Україна вислала консула Угорщини з країни. Угорщина вирішила у відповідь вислати українського дипломата.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-