Угорщина про

Угорщина про "паспортний скандал": в Україні подвійне громадянство - не злочин

Укрінформ
Громадяни України не скоюють злочин, не повідомляючи українській владі про те, що вони мають паспорт іншої країни, і на зустрічі глав МЗС Угорщини і України в Нью-Йорку це підтвердив український міністр Павло Клімкін.

Про це заявив прес-секретар МЗС Угорщини Тамаш Менцер, коментуючи паспортний скандал між Угорщиною і Україною, повідомляється на сайті уряду країни.

"Міністр закордонних справ і торгівлі Петер Сіярто зустрівся зі своїм українським колегою в середу в Нью-Йорку у рамках засідання високого рівня 73-ої Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй. На зустрічі міністр закордонних справ України визнав, що в Україні не існує закону, який забороняє громадянам мати паспорт іншої країни", - відзначив Менцер.

Прес-секретар МЗС Угорщини підкреслив той факт, що події у генеральному консульстві у Береговому перебувають у відповідності з угорським і міжнародним правом і не суперечать якимось українським нормам.

Менцер також нагадав, що кілька днів тому "глава Закарпаття сказав, що щонайменше половина членів парламенту України є подвійними громадянами, і, відповідно, напад на угорців неприйнятний".

Читайте також: Сіярто в базі "Миротворця": Будапешт має свою версію

Як повідомлялося, 19 вересня Укрінформ опублікував відео, на якому зафіксований момент видачі громадянам України у консульстві Угорщини у Береговому угорських паспортів. При цьому вони вголос присягали на вірність Угорщині. Процедура супроводжувалася розпиванням шампанського на честь отримання другого громадянства і попередженням з боку угорських дипломатів не повідомляти про отримання документів українській влади.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін відзначив, що консул Угорщини, який фігурує на відео з видачею українцям угорських паспортів, не залишиться в Україні.

20 вересня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто після скандалу з видачею у Береговому угорських паспортів закарпатським угорцям заявив про можливість заходів з боку Угорщини про уповільнення інтеграції України в ЄС і НАТО.

Слід зазначити, що зараз в Україні наявність подвійного громадянства не визнається і, згідно із законодавством, не дозволяється в першу чергу для державних службовців і депутатів усіх рівнів.

19 квітня у Верховній Раді був зареєстрований законопроект, що пропонує зміни в чинне законодавство про громадянство України. Ініціатором документа виступив Президент Петро Порошенко. Проект закону, серед іншого, розширює перелік підстав для позбавлення українського громадянства. Зокрема, підставою для втрати українського громадянства пропонується зробити використання повнолітнім паспорта іноземної держави під час виїзду або в'їзду до України (чи на території України), яке зафіксоване Державною пограничною службою або іншим держорганом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-