Суддя нагадав адвокату Януковича, що той обіцяв договорити сьогодні

Суддя нагадав адвокату Януковича, що той обіцяв договорити сьогодні

Укрінформ
Головуючий суддя у справі щодо держзради екс-президента Віктора Януковича Владислав Дев'ятко зробив зауваження платному адвокату Олександру Горошинському за те, що він виходить у своїй промові за межі кримінального провадження.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Горошинський під час своєї промови, коментуючи події Майдану, зазначив, що у Януковича були можливості для того, щоб розігнати протестувальників, але він не хотів вдаватися до насильства, і що з боку активістів відбувався нібито наступ, а з боку тодішньої влади - лише захист.

Дев'ятко перервав Горошинського і зробив йому зауваження за те, що він виходить за межі кримінального провадження.

"Суд вимушений зробити вам зауваження. Ви виходите за межі даного кримінального провадження. Я розумію, що відбувається: ви намагаєтеся виступити з промовою, і суд не буде вас зупиняти", - сказав головуючий.

Він запевнив адвоката Горошинського, що у засіданні у середу суд буде слухати його стільки, скільки буде потрібно.

"Однак з вами було узгоджено, що сьогодні ви завершуєте свою промову. Я прошу взяти до уваги, і це офіційно, що суд не буде завершувати судові дебати... Суд оголосить перерву на 12 жовтня для того, щоб міг завершити свою промову захисник Байдик та виступити із останнім словом Янукович. Однак будь-якого зловживання на даному етапі судового процесу суд не допустить. Це офіційне зауваження - ви виходите за межі даного провадження, оскільки Янукович у межах даного провадження не обвинувачується у будь-яких тілесних ушкодженнях чи настанні смертельних випадків під час подій кінця 2013- початку 2014 року", - додав Дев'ятко.

У свою чергу Горошинський наголосив, що питання подій Майдану фігурує в обвинувального акті.

Читайте також: Держзрада Януковича: адвокат обіцяє сьогодні закінчити промову

"Коли ви говорили про причини і наслідки, про передумови тих чи інших дій та аналізували їх, суд вас не перебивав. Але коли ви почали захищати Януковича від обвинувачення, яке йому в межах даного кримінального провадження не пред'явлено, суд офіційно зробив зауваження. Суд нагадує вам, що повторне зауваження може мати наслідком припинення вашої промови в судових дебатах", - підкреслив Дев'ятко.

Раніше Горошинський у своїй промові згадував прес-конференції Януковича у 2014 році.

Він також наполягав на тому, що у зверненні Януковича не було жодного слова, що б закликало до військової агресії.

Горошинський у своїй промові підкреслив, що Янукович жодного разу не звертався до органів влади РФ, в тому числі і до Ради Федерації РФ, з офіційними проханнями.

Також Горошинський прокоментував виступ екс-постпреда Росії при ООН Валерія Чуркіна.

"Він там фактично озвучив лист (Януковича - ред.), але оригінал ми так і не побачили. Аналізувати лист або слова Чуркіна може кожен по-своєму, і, на жаль, самого Чуркіна (з цього питання - ред.) почути ми не можемо", - додав Горошинський.

Як повідомляв Укрінформ, 13 вересня суд все ж розпочав стадію судових дебатів сторони захисту. Виступило двоє адвокатів Януковича - держадвокат Юрій Рябовол і почав свій виступ платний адвокат Олександр Байдик, які попросили суд виправдати Януковича.

Сторона обвинувачення виголосила свою промову у дебатах ще 16 серпня і попросила у суду 15 років ув'язнення для Януковича.

Уперше суд оголосив про початок стадії судових дебатів ще 19 квітня, але згодом повернувся до допиту свідків.

З 19 квітня до 16 серпня дебати були зірвані 6 разів.

Як повідомлялося, 29 червня Оболонський районний суд ухвалив рішення щодо проведення спеціального судового провадження щодо Януковича.

За даними Генпрокуратури, Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою змін меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-