Влада вже має план, як працювати з угорською нацменшиною — Клімкін

Влада вже має план, як працювати з угорською нацменшиною — Клімкін

Відео
Укрінформ
Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявляє, що Україна зобов'язана була вислати консула Угорщини в Закарпатті, оскільки той порушив як міжнародне право, так і українське законодавство.

Про це керівник МЗС сказав у ефірі телеканалу "UA:Харків".

"Ми не могли не вислати цього консула, оскільки він порушував на нашій території як міжнародне право, так і українські закони. Але хочу чітко сказати для всіх: ми не збираємося "воювати" з Угорщиною чи нашими угорцями", - наголосив він.

Коментуючи вислання з Угорщини українського консула у відповідь на рішення України оголосити персоною нон грата угорського консула в Закарпатті, Клімкін сказав, що це "жест Угорщини, бо з питань внутрішньої чи іншої політики вони не розглядали іншої опції".

"Я вважаю, що про це можна шкодувати, оскільки це за визначенням - перекручена реакція. Наші дипломати на території Угорщини не здійснюють жодних протиправних дій ні в сенсі міжнародного права, ні в сенсі угорського законодавства", - підкреслив він.

Однак тепер, за його словами, Україні треба зробити все для того, щоб від цієї ситуації не постраждали українські угорці, "щоб ми зараз не почали звинувачувати угорців, показувати на них пальцями як на зрадників". "Угорці - це частина нашої української реальності. Ми маємо перехопити ініціативу в Угорщини і з ними працювати", - сказав керівник МЗС.

Він повідомив, що українська влада вже має план дій, як працювати з угорською нацменшиною, і докладе зусиль, щоб допомагати як їй, так і іншим меншинам, що живуть на території України. "Ми докладемо зусиль, щоб допомагати нашим національним меншинам - і угорцям, і румунам, і болгарам. Бо в попередні роки ми для них зробили замало і зараз робимо замало, бо в нас поки що немає цілісної політики допомоги. Але ми це виправимо", - зазначив міністр.

Читайте також: Україна не закриватиме консульства РФ — Клімкін

Що стосується Угорщини, то тут, за словами Клімкіна, Україна категорично дотримується позиції, що на нашій території не можна порушувати ні міжнародне право, ні українське законодавство. "З Угорщиною у нас має бути дуже чітка лінія: з одного боку - конструктивна співпраця, бо Угорщина - це член ЄС і НАТО, але з іншого боку - наша позиція має бути дуже чіткою і послідовною, щоб наші інтереси в Закарпатті, і не тільки в Закарпатті, 100-відсотково дотримувалися. І я дуже сподіваюся, що ми досягнемо з Угорщиною загальної логіки, що вона має дотримуватися українського законодавства і міжнародного права на нашій території", - наголосив керівник МЗС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-