Закон про мову: БПП проти інспекторів, що контролюватимуть рівень української

Закон про мову: БПП проти інспекторів, що контролюватимуть рівень української

Укрінформ
Парламентська фракція "Блок Петра Порошенка" наполягає, шоб при підготовці до другого читання із законопроекту про мову було виключено норми стосовно інспекторів, які контролюватимуть рівень вивчення української мови.

Про це журналістам у кулуарах парламенту розповіла представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Дуже детально і грамотно також виписаний закон Княжицького. Але використання тих репресивних методів примусу до вивчення і володіння українською мовою є неприпустимим для сходу, півдня і південного сходу України. Я казала, що ми будемо підтримувати цей великий законопроект за умови, якщо з нього вилучаться норми про інспекторів, які контролюватимуть рівень вивчення української мови та інші адміністративні методи примусу та додаткові умови, що не співпадали з рекомендаціями Венеційської комісії. Ми хотіли прийняти два закони, тому що "закон Княжицького" не містить тих хороших позитивних норм, які є в "законі Лесюка". Наша фракція вирішила підтримати великий законопроект також за умови, якщо в нього будуть додані всі позитивні моменти, які є в "законі Лесюка", і викинуті репресивні методи, а також внесені зміни, які рекомендувала Венеціанська комісія. Ми пішли на цей компроміс, розуміючи, що сьогодні мова - так само, як і єдина віра, і єдина помісна церква, і сильна армія - є запорукою незалежності та злагоди в суспільстві. Ми наполягатимемо на тому, щоб усі позитивні норми "закону Лесюка" були включені до великого законопроекту при підготовці до другого читання", - пояснила Луценко.

Читайте також: БПП вимагатиме викинути з закону про мову "недолугі речі" - Гринів

При цьому вона нагадала, що фракція БПП при розгляді мовних законопроектів наполягала на ухваленні за основу двох проектів - №5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної» і №5556 "Про мови в Україні".

"Фракція БПП наполягала на голосуванні за два закони. Чому ми наполягали на законопроекті члена нашої фракції Лесюка? Тому що цей законопроект виокремлював обов'язковість володіння державною мовою, перш за все, для держслужбовців та інших служб і органів, які мали би володіти державною мовою при виконанні своїх функцій, як-то судді, поліція, народні депутати, лікарі, соціальні служби. Крім того, в цьому "законі Лесюка" вводиться додатковий захист національних меншин: яким чином вони можуть володіти своєю мовою, за яких умов використовувати державну мову", - уточнила політик.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яким пропонується створити Національну комісію зі стандартів державної мови та уповноваженого із захисту державної мови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-