КСУ розпочав розгляд конституційності закону

КСУ розпочав розгляд конституційності закону "Про освіту"

Укрінформ
Конституційний Суд у четвер розпочав розгляд подання народних депутатів щодо конституційності статті 7 закону «Про освіту».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, у судовому засіданні беруть участь міністр освіти Лілія Гриневич, посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень і один з авторів конституційного подання депутат Василь Німченко.

На початку усних слухань Німченко заявив відвід судді КСУ Сергію Головатому, який був відсутній на засіданні. Своє клопотання нардеп обгрунтував позицією Головатого щодо оспорюваного закону, висловленою ним в одному з інтерв'ю ще до набуття статусу судді. 

Проте судді після обговорення у нарадчій кімнаті вирішили, що розгляд цього клопотання без участі Головатого неможливий.

Суддя-доповідач у справі Ігор Сліденко розповів, що у процесі дослідження подання народних депутатів звертався до Правового департаменту Конституційного Суду по висновок стосовно оспорюваних положень закону. В отриманому ним висновку йдеться, що з набранням чинності закону «Про освіту» правове регулювання застосування мов у закладах загальної і середньої освіти фактично не змінилося, а тому твердження авторів конституційного подання, що з прийняттям цього закону було звужено права і свободи національних меншин порівняно з дією попереднього закону, не відповідає дійсності. Зрештою, Правовий департамент КСУ постановив, що закон «Про освіту» відповідає Конституції.

Суддя-доповідач також зазначив, що направляв Президентові запит із проханням висловити свою позицію стосовно оспорюваного закону, оскільки він не наклав на нього вето. У відповіді глави держави від 9 липня 2018 року йдеться: «Закон «Про освіту» не перешкоджає вивченню мов національних меншин, а його положення спрямовані на створення умов усім громадянам України для володіння державною мовою з метою забезпечення у подальшому можливості проводити професійну діяльність у вибраній галузі з використанням державної мови».

Читайте також: Експертна група закликала Раду підтримати законопроект про українську мову

Як повідомлялося, 28 вересня 2017 року набув чинності закон «Про освіту», який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є українська, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома або більше мовами. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською в окремих класах комунальних закладів дошкільної та початкової освіти. 

У свою чергу 48 народних депутатів оскаржили у КСУ статтю 7 зазначеного закону. Автори подання стверджують, що відповідно до цієї статті представники нацменшин позбавляються права з 5 класу школи здобувати освіту національною мовою. Парламентарії зазначають, що відповідно до нового закону представники нацменшин можуть реалізовувати своє право на навчання рідною мовою тільки в дошкільних закладах і початковій школі і лише до 2020 року. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-