Експертна група закликала Раду підтримати законопроект про українську мову

Експертна група закликала Раду підтримати законопроект про українську мову

Укрінформ
Експертна група з питань мовної політики ухвалила рішення звернутися до голови Верховної Ради Андрія Парубія та народних депутатів з проханням підтримати законопроект про мовну політику.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Як зазначив Розенко під час засідання, яке відбулося 3 жовтня, ухвалення закону 5670-д про роль і місце державної мови має нарешті нівелювати той законодавчий вакуум у мовній сфері, який склався після скасування антиконституційного "закону Колесніченка-Ківалова".

"Зараз Україна має історичний шанс. Щоб його реалізувати, потрібна консолідація голосів у Верховній Раді на підтримку одного мовного законопроекту – найповнішого та найякіснішого, найбільш підтримуваного суспільством та такого, що відповідає європейській практиці. Таким є саме законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної" №5670-д", - наголосив віце-прем'єр.

Цей законопроект, за його словами, є результатом консолідованої праці науковців, політиків, експертів, представників громадськості, відповідає очікуванням суспільства, отримав позитивні висновки низки міністерств та профільного комітету Верховної Ради. "Важливо, що саме цей законопроект передбачає чіткі механізми контролю за його виконанням", - додав віце-прем’єр.

Розенко нагадав, що законопроект 5670-д покликаний захистити права українських громадян на отримання інформації та послуг державною мовою, наповнити державний статус української мови реальним змістом та підтримати українську мову як один із найважливіших чинників української ідентичності, національної безпеки та державної єдності. Він також додав, що дія законопроекту 5670-д не поширюється на мову приватного спілкування та релігійних обрядів.

Читайте також: Замість закону Колесніченка-Ківалова: спікер ВР закликає “заповнити вакуум”

"Запровадження квот на українські пісні на радіо, визначення українською мовою освітнього процесу і скасування закону Ківалова-Колесніченка не призвели до жодного "розколу" в суспільстві, скоріше навпаки", - підкреслив Розенко.

Члени Експертної групи за пропозицією Розенка звернулися до голови парламенту та народних депутатів України з листом, у якому закликали підтримати у першому читанні законопроект 5670-д, що створить сприятливі умови для зміцнення та утвердження державного статусу української мови.

Як повідомлялося, на четвер, 4 жовтня, у Верховній Раді заплановано розгляд чтотирьох альтернативних законопроектів про мову (№№5556, 5669, 5670 та 5670-д).

Конституційний суд України 28 лютого 2018 року визнав неконституційним закон "Про основи державної мовної політики" від 3 липня 2012 року (так званий закон Колесніченка-Ківалова) через порушення народними депутатами процедури його ухвалення. Закон, зокрема, передбачав можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність національних меншин перевищує 10%.

Загалом у парламенті зареєстровано п'ять законопроектів про мову. Зокрема, 9 червня 2017 року був зареєстрований законопроект 5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної", підписи під яким поставили 76 нардепів. Законопроект підтримали віце-прем'єр-міністр Павло Розенко, віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко, міністр культури Євген Нищук, Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Законопроект 5670-д пропонує запровадити Національну комісію зі стандартів державної мови, і серед її повноважень є не лише затвердження стандартів державної мови. Їй також віддано затвердження правопису, термінології, транскрибування і транслітерацію. Вона ж визначає вимоги до рівня володіння державною мовою. До сфери її відповідальності входять також посібники та підручники, методика та порядок перевірки рівня володіння мовою. Вона ж затверджує зразок сертифікату про рівень знання державної мови.

Окрім того, Національна комісія зі стандартів державної мови утворює Термінологічний центр української мови, який ініціює зміни до Правопису української мови та працює над стандартами української термінології в різних галузях.

Також вводиться посада Уповноваженого із захисту державної мови, який щороку подає Кабінетові міністрів та громадськості річний публічний звіт про свою діяльність і про стан дотримання закону. Саме при Уповноваженому із захисту державної мови діє служба у складі 27 мовних інспекторів.

Законопроектом пропонується створити ще й Центр української мови. Він проводить іспити та видає державний сертифікат встановленого зразка на знання мови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-