Замість закону Колесніченка-Ківалова: спікер ВР закликає “заповнити вакуум”

Замість закону Колесніченка-Ківалова: спікер ВР закликає “заповнити вакуум”

Укрінформ
Голова Верховної Ради Андрій Парубій закликав голів фракцій провести обговорення, щоб парламент міг вийти на узгоджений законопроект про мову і розглянути його цієї осені.

Про це спікер заявив під час Погоджувальної ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Я переконаний, що цієї осені на цій сесії ми повинні розглянути закон про мову. Після того, як Конституційний суд скасував так званий закон Колесніченка-Ківалова, є законодавчий вакуум, який ми повинні заповнити. Є п'ять зареєстрованих законопроектів. Більшість із них вже розглянуті комітетом. І я закликав навесні, щоб фракції провели обговорення і щоб ми змогли вийти на один узгоджений законопроект”, - сказав Парубій.

Читайте також: Рада повертається з канікул — які закони розгляне у перший тиждень

Як повідомлялося, Конституційний суд України 28 лютого 2018 року визнав закон “Про основи державної мовної політики” від 3 липня 2012 року неконституційним через порушення народними депутатами процедури його ухвалення.

Аналіз матеріалів справи, зазначається у рішенні, дає підстави вважати, що процедура розгляду та ухвалення закону відбулася без підготовленого до другого читання проекту закону у вигляді порівняльної таблиці, а також висновку комітету щодо нього під час розгляду та ухвалення.

Крім того, проект закону включили до порядку денного без зазначення повної назви, реєстраційного номера, редакції та ініціаторів внесення. Також народні депутати під час ухвалення закону перебували у місцях, які унеможливлюють особисте голосування. До того ж народні депутати за цей закон голосували картками інших депутатів.

Таким чином КСУ визнав закон неконституційним і таким, що втрачає чинність з моменту ухвалення відповідного рішення 28 лютого 2018 року.

Закон передбачав можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність національних меншин перевищує 10 відсотків. Після набуття ним чинності низки обласних та місцевих рад визнали російську мову регіональною. Окрім того, регіональною у західних областях було визнано угорську, молдовську та румунську мови.

Його ухвалення спричинило мітинги та акції протесту. У 2014 році 57 народних депутатів звернулися до Конституційного суду з вимогою визнати зазначений закон неконституційним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-