Рада запровадила нове вітання у ЗСУ та Нацполіції

Рада запровадила нове вітання у ЗСУ та Нацполіції

Укрінформ
ВР ухвалила в цілому законопроект про встановлення у ЗСУ та Нацполіції нового вітання “Слава Україні! – Героям слава!” замість вітання радянського зразка "Здрастуйте, товариші!" та "Бажаємо (бажаю) здоров’я!".

За ухвалення в цілому законопроекту № 9036 «Про внесення змін до статутів Збройних сил України» проголосував 271 депутат, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, парламент вніс зміни до Статуту внутрішньої служби Збройних сил України, Статуту гарнізонної та вартової служб та Стройового статуту ЗСУ щодо встановлення нового військового вітання “Слава Україні” – “Героям слава”, а також вупорядкування ритуалу підняття Державного Прапора України.

У Стройовому статуті ЗСУ передбачено, що на вітання та прощання начальника або старшого за військовим званням “Слава Україні!” всі військовослужбовці, які перебувають у строю, відповідають: “Героям слава!”

Рада також доповнила закон «Про Національну поліцію» статтею 20-1 щодо запровадження вітання "Слава Україні! - Героям слава!".

Законом також передбачається у статутах внутрішньої служби, гарнізонної та вартової служб та стройовому статуті Збройних сил запровадити звернення «пані». «Урахування поданих поправок щодо невживання слова «товариш» не дає змоги звертатися (зі словом «пан») до жінок-військовослужбовців, тому пропонується слово «пані», - йдеться у порівняльній таблиці до законопроекту.

Досі на вітання начальника “Здрастуйте, товариші” всі військовослужбовці, що перебувають у строю або поза строєм, відповідали: “Бажаємо (бажаю) здоров'я”. Якщо начальник або старший за військовим званням прощається, то на його слова “До побачення, товариші” військовослужбовці відповідають: “До побачення”, додаючи в кінці відповіді слово “товаришу”.

На думку законодавців, прийняття цього закону дасть змогу забезпечити підвищення престижу військової служби та іміджу Збройних сил України в суспільств, впорядкування взаємовідносин між військовослужбовцями та запровадження нових традицій українського війська, йдеться у пояснювальній записці.

Читайте також: Парубій відкрив Раду - у залі розвішані плакати про заборону "руського міра"

Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко 3 вересня вніс у Верховну Раду законопроект №9036 "Про внесення змін до статутів Збройних сил України", за яким передбачається встановлення у ЗСУ нового вітання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-