Клімкін сказав консулу у Береговому “до побачення” та анонсував ноту Угорщині

Клімкін сказав консулу у Береговому “до побачення” та анонсував ноту Угорщині

Укрінформ
Україна 4 жовтня направить Угорщині ноту про те, що консул у Береговому на Закарпатті має залишити країну, якщо угорська сторона сама його не відкличе.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін на спільному брифінгу з міністром закордонних справ Молдови Тудором Уляновскі у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я запропонував Пітеру Сійярто його (консула в Береговому. – ред.) відкликати. У нього є для цього дипломатичний тиждень. Якщо цього не відбудеться, а я так розумію, що це не відбудеться через угорську позицію, то, відповідно, завтра ми передамо угорській стороні ноту про те, що консул має залишити свою роботу в Україні і відповідно Україну», - сказав Клімкін.

Він також зазначив, що під час зустрічі з Сійярто в Нью-Йорку виклав угорському колезі юридичні і політичні аргументи стосовно цієї ситуації, однак він «очікувано з ними не погодився».

У цьому контексті Клімкін поінформував, що Україна пропонуватиме Угорщині консультації щодо дотримання надалі Віденської конвенції про консульські зносини.

«З цим консулом ми все вже вирішили - до побачення. Але далі ми будемо вести дуже серйозні переговори з нашими угорськими партнерами. Переговори абсолютно непрості», - зазначив Клімкін.

Читайте також: Угорський консул, який роздавав паспорти, найближчими днями залишить Україну - Клімкін

Як повідомлялося, 19 вересня Укрінформ опублікував відео, на якому зафіксовано момент видачі громадянам України у консульстві Угорщини в Береговому угорських паспортів. Процедура супроводилася келихом шампанського на честь отримання другого громадянства та інструкціями - не повідомляти про отримання документів українській владі. При цьому громадяни України вголос присягали на вірність Угорщини.

Міністр закордонних справ України заявив, що консул Угорщини, який фігурує на відео з роздачею українцям угорських паспортів, не залишиться в Україні. У відповідь Будапешт погрозив можливістю вдатися до нових кроків з метою уповільнення інтеграції України в ЄС. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-