Рада зробила крок до надання громадянства добровольцям-іноземцям

Рада зробила крок до надання громадянства добровольцям-іноземцям

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект, метою якого є спрощення процедури надання громадянства добровольцям-іноземцям та особам без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності України.

За ухвалення проекту закону №3433 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України)" за основу проголосували 252 народні депутати за мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначив співавтор законопроекту Андрій Білецький, упродовж 2014-2015 років близько 500 іноземців узяли участь в антитерористичній операції на сході України.

"Зараз ці добровольці стоять перед юридичною проблемою. По-перше, більшість із них є вихідцями з Росії та Білорусі, а тому повернення на Батьківщину означає для них фактично багаторічне ув'язнення та смерть. По-друге, у цих людей уже елементарно закінчуються їхні національні паспорти, а тому найближчим часом вони можуть стати нелегальними мігрантами в України. Процедура отримання громадянства, обіцяна українською владою в 2014 році, вимагає від добровольців-іноземців поїздки, зокрема, до країни-агресора та отримання там довідки про несудимість", - пояснив Білецький.

Так, метою законопроекту №3433 є врегулювання питання щодо визнання іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України такими, що перебувають на території України на законних підставах, спрощеного порядку надання таким особам громадянства або видачі таким особам посвідки на тимчасове проживання в Україні на час участі в захисті територіальної цілісності та недоторканності України.

Читайте також: “Паспорт добровольцю”: під Радою зібралися 200 активістів Нацкорпусу

Крім цього, законопроектом передбачається захист прав та законних інтересів тих іноземців, які захищали територіальну цілісність України та є громадянами держави-агресора або інших держав, що не визнають територіальну цілісність України, у зв'язку з чим їх добровільне або примусове повернення до країни своєї громадянської належності порушуватиме їхні права.

Проектом передбачено внесення змін до Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», де пропонується встановити визначення для терміну «участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності Україні» щодо іноземців та осіб без громадянства, які надавали практичну допомогу підрозділам, що беруть участь в антитерористичній операції. Так само в цьому Законі пропонується визнати іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності України такими, що перебувають на законних підставах на території України, та надати можливість таким особам одержати посвідку на тимчасове проживання в Україні на час участі в захисті територіальної цілісності та недоторканності України. Крім цього, законопроектом передбачається встановлення обмежень щодо добровільного або примусового повернення таких іноземців та осіб без громадянства до держави-агресора або країн, що не визнають територіальну цілісність України чи підтримують агресію проти України.

Пропонується внести зміни і до Закону України «Про громадянство України», в якому пропонується передбачити норму щодо спрощеного порядку прийняття у громадянство України іноземців та осіб без громадянства, які надавали практичну допомогу в захисті територіальної цілісності та недоторканності України.

Як повідомляв Укрінформ, близько 200 представників партії "Нацкорпус" проводять під стінами Верховної Ради акцію "Паспорт добровольцю". Вони вимагають ухвалення законопроекту № 3433, яким передбачається спростити процедуру надання добровольцям українського громадянства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-