До КСУ надійшло подання про конституційність законопроекту щодо НАТО та ЄС

До КСУ надійшло подання про конституційність законопроекту щодо НАТО та ЄС

Укрінформ
До Конституційного суду України надійшло звернення Верховної Ради щодо конституційності законопроекту про внесення змін до Основного закону стосовно курсу держави на набуття членства в ЄС і НАТО.

Відповідна інформація оприлюднена на сайті суду.

"27 вересня до Конституційного суду України надійшло конституційне звернення Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору вимогам статей 157 і 158 Конституції України", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що звернення розподілено на розгляд судді-доповідачу.

Як повідомлялося, 3 вересня у ВР був зареєстрований президентський проект закону № 9037«Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору).

Читайте також: НАТО не потрібен дозвіл Росії на вступ України до Альянсу - Столтенберг

Документ передбачає у преамбулі Конституції встановити, що Верховна Рада України, піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України та підтверджуючи європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України, приймає цю Конституцію - Основний закон України.

У статті 85 передбачено, що до повноважень Верховної Ради належить визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору. Крім того, у статті 102 встановлюється, що президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору. Також у статті 116 визначається, що Кабінет міністрів України забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Водночас з тексту Конституції пропонується виключити пункт 14 розділу XV "Перехідні положення". У ньому йдеться про те, що використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-