Доля конституційних змін щодо Євросоюзу і НАТО зараз у руках КС — Порошенко

Доля конституційних змін щодо Євросоюзу і НАТО зараз у руках КС — Порошенко

Укрінформ
Президент Петро Порошенко сподівається, що Конституційний Суд зробить все можливе, аби парламент зміг ухвалити зміни до Конституції щодо інтеграції в Європейський Союз і НАТО наступної сесії.

Про це він заявив, виступаючи на церемонії складення присяги суддями Конституційного Суду, які були призначені за квотою парламенту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Думаю, що зараз, коли доля законопроекту у ваших руках, ми також зможемо зробити все можливе, щоб найближчим часом ми мали можливість розглянути в першому читанні у Верховній Раді ці конституційні зміни, і на наступній сесії прийняти їх у цілому”, - звернувся Порошенко до суддів КС щодо конституційних змін у частині вступу до ЄС і НАТО.

Водночас він нагадав, що вказаний законопроект передбачає “абсолютно чіткі” завдання для Президента, парламенту й уряду щодо роботи по інтеграції України з кінцевою метою повномасштабного членства в ЄС і НАТО.

Читайте також: НАТО для України є єдиною гарантією виживання - Порошенко

Глава держави запевнив, що така інтеграція повністю відповідає національним інтересам України і співпадає з волею більшості українського народу.

Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко 3 вересня зареєстрував у Верховній Раді проект закону № 9037 “Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)”.

Верховна Рада 20 вересня включила до порядку денного сесії та направила до Конституційного Суду для отримання висновку президентський законопроект про зміни до Конституції щодо закріплення курсу України на вступ до НАТО і ЄС. За відповідне рішення проголосував 321 народний депутат.

Конституційний Суд у своєму висновку має визначити, чи не суперечать запропоновані зміни чинним статтям 157 і 158 Основного закону. Так, стаття 157 передбачає, що Конституція не може бути змінена, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України. З іншого боку, статтею 158 визначено, що законопроект про внесення змін до Конституції України, який розглядався Верховною Радою і закон не був ухвалений, може бути поданий до ВР не раніше, ніж через рік з дня прийняття рішення щодо цього законопроекту. Водночас парламент протягом строку своїх повноважень не може двiчi змiнювати однi й тi самi положення Конституцiї.

Фото: http://www.president.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-