За отримання угорського паспорта в Україні нікого не переслідують  - Клімкін

За отримання угорського паспорта в Україні нікого не переслідують - Клімкін

Укрінформ
Українські громадяни угорського походження не зазнають жодних переслідувань з боку держави за отримання угорського паспорта, оскільки законодавство не передбачає покарання за це.

Про це на брифінгу у п'ятницю, 21 вересня, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я хочу підкреслити, що ми не переслідуємо тих українських громадян угорського походження, які отримали угорські паспорти. До речі, українським законодавством не передбачається покарання за це. Звичайно, якщо хтось схоче стати державним службовцем, військовим – це зовсім інше питання. Але немає переслідування", - сказав Клімкін.

Він додав, що відео з роздачею угорських паспортів у Береговому викликало і політичне, і емоційне обурення в українському суспільстві і через те, що угорські консули, які мають дотримуватися Віденської конвенції, на нашій території роблять те, що не дозволено з нашого боку, та ще й інструктують громадян, яким чином вводити в оману українське законодавство.

"Це фундаментально є абсолютно неприйнятним. Тому я буду – це попередньо домовлено – зустрічатися з Петром Сійярто в Нью-Йорку. Ми будемо говорити навіть не про цього консула – проблема не в ньому, він виконував вказівки з Будапешта, а про те, що ми будемо робити далі, про те, яким чином ми саме спільно маємо працювати з угорською громадою, а не Угорщина окремо через свої канали, оскільки це наша угорська громада", - наголосив Клімкін.

Читайте також: Клімкін назвав головну проблему “паспортного скандалу” з Угорщиною

Як відомо, 19 вересня Укрінформ опублікував відео, на якому зафіксовано момент видачі громадянам України у консульстві Угорщини в Береговому угорських паспортів. Процедура супроводжувалася келихом шампанського на честь отримання другого громадянства та інструкціями - не повідомляти про отримання документів українській владі. При цьому громадяни України вголос присягали на вірність Угорщині.

Згодом міністр закордонних справ Павло Клімкін пообіцяв зустрітися на полях Генеральної асамблеї ООН з угорським колегою та поговорити з ним про видачу угорських паспортів громадянам України на Закарпатті. Також глава МЗС не виключив можливості вислання угорського консула в Береговому з України.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що після скандалу через оприлюднення відео угорці можуть вдатися до нових кроків з метою уповільнення інтеграції України до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-