МЗС України надіслало Росії ноту про припинення

МЗС України надіслало Росії ноту про припинення "дружби"

Оновлено
Укрінформ
Міністерство закордонних справ України надіслало Росії повідомлення про непродовження Договору про дружбу, співробітництво і партнерство.

Про це заявив у п'ятницю на брифінгу міністр закордонних справ України Павло Клімкін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"МЗС передало формальну ноту Російській Федерації щодо непродовження договору про про дружбу, співробітництво і партнерство", - сказав Клімкін.

За його словами, це дуже важливий момент, оскільки в ноті детально аргументуюся всі порушення з боку Росії щодо України. "Це стосується і збройної агресії Росії проти України, і гібридної агресії Росії проти України, економічного тиску, порушення прав громадян України. Цей договір фундаментально порушений Росією, тому не може бути пролонгований", - заявив міністр.

Читайте також: Розірвання “дружби” з РФ: Гопко спрогнозувала розгляд у Раді

При цьому, зауважив він, Україна весь час використовувала цей договір і посилання на нього в процесі формулювання позовів проти Росії до міжнародних судів. "Це стосується і  міжнародного суду ООН. І в нас зараз є кілька революційних позовів проти Росії. Це наш позов в рамках Міжнародного арбітражу, в рамках Конвенції про морське право, це, звичайно, також позов громадян України до Страсбурга щодо порушених їхніх прав. Але що дуже важливо - саме посилання на порушення Росією цього договору допомогло нам досягти успіху в процесі навколо так званої справи боргу Януковича. І зараз, і це знову-таки революційне питання, збройна агресія і гібридна агресія Росії будуть розглядатися в Лондонському суді", - зазначив Клімкін. 

Він також підкреслив, що ситуація з цим договором має стати своєрідним уроком для України, оскільки в ньому не передбачено жодних процедур врегулювання суперечок між сторонами. "Можливо, це урок всім нам. Якщо його уважно прочитати, то в ньому навіть не передбачена жодна процедура врегулювання суперечок. Якщо країна порушує цей договір, то, як правило, чітко вказана має бути логіка, до яких органів звертатися. Але навіть цього не було в ньому передбачено", - наголосив міністр.

Він зауважив, що для багатьох з політичної і емоційної точки зору дуже важко зрозуміти, "для чого ми вибрали стратегію не розірвання цього договору, а саме непролонгації". За словами Клімкіна, це зроблено для того, аби саме посилання на договір і надалі допомагало Україні у розгляді справ проти Росії в міжнародних судах. 

Міністр повідомив, що Україна і далі послідовно працюватиме над переглядом договірно-правової бази з Росією. "Як і договір про дружбу, вона має бути докорінно переглянута, але робити це ми будемо відповідно до чіткої стратегії і не дозволимо Росії маніпулювати припиненням ряду важливих двосторонніх угод і не дозволимо робити так, щоб це йшло на шкоду українським громадянам", - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, 17 вересня Президент Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 6 вересня щодо припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією.

Передбачено, що Міністерство закордонних справ України має до 30 вересня поінформувати Росію про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ, підписаного 31 травня 1997 року. 

Також МЗС має поінформувати ООН, Організацію з безпеки та співробітництва в Європі, інші міжнародні організації про бажання України припинити дію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією та про підстави припинення.

Голова комітету Верховної Ради із закордонних справ Ганна Гопко прогнозує внесення Президентом до парламенту та розгляду у сесійній залі законопроекту про припинення дії Договору про дружбу з Росією у жовтні - листопаді.

Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною та Російською Федерацією було підписано 31 травня 1997 року в Києві. Згідно з умовами договору, сторони зобов'язувалися, зокрема "поважати територіальну цілісність і суверенітет" одне одного й "підтверджували непорушність існуючих між ними кордонів".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-