Клімкін: Видача угорських паспортів громадянам України є викликом нацбезпеці

Клімкін: Видача угорських паспортів громадянам України є викликом нацбезпеці

Оновлено
Укрінформ
Видача угорських паспортів громадянам України на Закарпатті є викликом національній безпеці.

Про це в ефірі телеканалу "1+1" заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Роздача громадянства сама по собі заборонена Віденською конвенцією про консульські зносини. Те, що ми дозволяємо, вони і мають робити на нашій території. Це виклик нашій національній безпеці. Але коли консул каже, що ти там це приховуй під столом, такий паспорт там показуй, а такий там - це насправді якоюсь мірою намагання познущатися, але і над самим собою", - наголосив Клімкін.

Він підкреслив, що Берегове живе за угорським часом, а школярі, окрім "Добрий ранок", нічого не знають. "Насправді це і наше завдання. Там замало України. Там реально замало України. Тому має бути Україна, а потім все інше", - заявив глава МЗС України.

Клімкін наголосив, що демонстрація різних паспортів представникам угорської та української влади - це заклик до порушення українського законодавства і маніпуляція. "Багато хто думає, що проблема в цьому відео - роздача громадянства. Проблема в цьому заклику. Ми ніколи не дозволяли угорцям цього на нашій території робити, але питання в тому, що ми маємо бути присутні там. Ми маємо робити політику стосовно наших українських громадян угорського походження, а коли Угорщина підтримує тільки 22 тисячі місцевих підприємців, а це майже кожний п'ятий, тоді виникає питання, а що ми зробили з точки зору послідовної політики", - зазначив дипломат.

Як відомо, 19 вересня Укрінформ опублікував відео, на якому зафіксовано момент видачі громадянам України у консульстві Угорщини в Береговому угорських паспортів. Процедура супроводжувалася келихом шампанського на честь отримання другого громадянства та інструкціями - не повідомляти про отримання документів українській владі. При цьому громадяни України вголос присягали на вірність Угорщині.

Читайте також: Клімкін назвав головну проблему “паспортного скандалу” з Угорщиною

Згодом міністр закордонних справ Павло Клімкін пообіцяв зустрітися на полях Генеральної асамблеї ООН з угорським колегою та поговорити з ним про видачу угорських паспортів громадянам України на Закарпатті. Також глава МЗС не виключив можливості вислання угорського консула в Береговому з України.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що після скандалу через оприлюднення відео угорці можуть вдатися до нових кроків з метою уповільнення інтеграції України до ЄС. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-