Блокуванням суден в Азовському морі Росія піднімає ставки щодо Криму — Клімкін

Блокуванням суден в Азовському морі Росія піднімає ставки щодо Криму — Клімкін

Укрінформ
Росія продовжує блокувати судна в Азовському морі, що прямують в українські порти, щоб підняти політичні й емоційні ставки і створити важелі тиску на Україну в інших питаннях, зокрема щодо окупованого Криму.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін у розмові з журналістами в кулуарах 15-ї Щорічної конференції YES, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Елементи блокування наявні і сьогодні. Росія послідовно намагається гратися тим, що за двосторонньої угодою у нас передбачений контроль (суден – ред.). Цей контроль застосовується таким чином, щоб зовсім обмежити свободу судноплавства в Азовському морі. Це використовується для того, щоб підняти ставки, по-перше, політичні, по-друге, емоційні і по-третє - створити тиск в інших питаннях, у тому числі стосовно окупованого Криму. Тобто, це абсолютно свідома, добре прораховані стратегія», - сказав Клімкін.

Стосовно того, що може зробити Україна у цій ситуації, він зазначив, що немає рішення в одній сфері, необхідно будувати нашу відповідь і в політичному, і в безпековому сенсі.

Читайте також: Україна посилює війська біля Азовського моря через агресію РФ

«Ми, по-перше, будемо послідовно рухатися по нашому позову проти Росії в рамках арбітражу щодо порушення Конвенції з морського права. Друге: ми плануємо і вже зараз працюємо з країнами, які дають прапори суднам, які проходять через Керченську протоку. Ми хочемо створити, так би мовити, спільний фронт стосовно порушення Росією Конвенції з морського права. Третє – це військовий компонент, оскільки нам потрібно убезпечити себе від можливих військових провокацій, а Росія може вдатися до цього», - зазначив Клімкін.

Як повідомляв Укрінформ, упродовж останніх місяців Росія затримувала судна, які прямували до портів Бердянська та Маріуполя. Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявляв, що Україна проводить переговори з країнами ЄС та США щодо запровадження санкцій проти Росії у відповідь на блокаду Азовського моря.

У Державному департаменті США назвали дії Росії в Азовському морі спробою дестабілізувати Україну.

Зі свого боку, секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що РФ розглядає Азовсько-Чорноморський регіон як плацдарм для експансії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-