Омелян заявляє, що судитиметься з НАБУ

Омелян заявляє, що судитиметься з НАБУ

Укрінформ
Міністр інфраструктури Володимир Омелян, якому НАБУ вручило підозру у незаконному збагаченні та декларуванні недостовірних відомостей, захищатиме свою честь і гідність у суді.

Про це він заявив на брифінгу 13 серпня 2018 року, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я буду захищати своє ім'я, честь і гідність у законний спосіб... Тепер я маю витрачати свій час, шукати адвокатів, оплачувати їхні послуги, доводити,що я невинен», - сказав Омелян.

При цьому Омелян спростував тези із висунутої йому підозри НАБУ, зокрема щодо незаконного збагачення.

«Там (в підозрі НАБУ - ред) є основні три тези, тези про незаконне збагачення. Взяли мої офіційні доходи з декларацій з 2000 по 2018 рік. Потім взяли мої умовні витрати і сказали, що вони перевищують доходи, мабуть, на тисяч 500-800, не опитавши мене. Просто голослівний висновок. Він був потрібний лише для одного, бо якщо йти з підозрою по автомобілю і по будинку, то це виглядало би смішно, а так незаконне збагачення звучить дуже красиво і помпезно», - сказав Омелян.

Він додав, що підозра у частині автомобіля «не вартує виїденого яйця».

«Було би достатньо спитатися у моїх водіїв, я весь час користуюсь службовим автомобілем, я весь час поруч з водіями. Звичайно, можна допустити ідею, що я сиджу за кермом BMW брата і воджу свого водія з роботи на задньому сидінні, але вона буде дещо абсурдною», - сказав Омелян.

Він додав, що автомобіль BMW купив його брат, який працює в іноземній компанії більше 10 років і отримує зарплату у десять разів більшу, ніж міністр.

«В 2017 році ми переїхали за місто, в мене було старе Volvo, яке було непридатне для довшої відстані. Саме тому я попросив свого брата і ми взяли в користування і зазначили в декларації, що ми використовуємо цей автомобіль», - сказав він.

Читайте також: НАБУ заявляє, що Омелян свідомо перекручує звинувачення

Крім того, як сказав міністр, у будинку, щодо якого НАБУ вказує, що в е-декларації за 2015 рік не були зазначені видатки на оренду, то, за словами Омеляна, він перебував там протягом “кожного місяця протягом 2012-2018 років”. «З 2017 року я його орендую офіційно, підписали договір про оренду і зазначив це у декларації», - зазначив міністр.

Як повідомлялося, в четвер, 13 вересня, Національне антикорупційне бюро України оголосило міністру інфраструктури Омеляну підозру у незаконному збагаченні та декларуванні недостовірної інформації.

За даними НАБУ, Омелян, який із 2000 року перебуває на державній службі, з 1 січня 2000 року до 26 квітня 2018 року отримав 2,17 млн грн офіційного доходу, тоді як витрати склали лише в період із 2008 року до 26 квітня 2015 року щонайменше 3,45 млн грн.

Також детективи НАБУ з’ясували, що "в 2015 році, перебуваючи на посаді заступника міністра інфраструктури України, посадовець набув у власність активи, законність підстав отримання яких не підтверджено доказами та вартість яких значно перевищує його законні доходи". Йдеться про новий позашляховик BMW X5 2015 року випуску та готівку в сумі 90 тисяч доларів та 25 тисяч євро. Загальна вартість таких активів на той час становила 4,2 млн грн. Крім того, слідство встановило факти внесення міністром інфраструктури недостовірних відомостей у декларації. В е-декларації за 2015 рік вартість незадекларованих міністром активів, які знаходяться у власності чи користуванні, а також видатків становила щонайменше 3,034 млн грн, у 2016 – понад 8,024 млн грн.

"У декларації за обидва роки посадовець умисно не вніс інформацію про позашляховик BMW X5, фактичним власником якого він є, та який перебував у його володінні й користуванні", – заявляє НАБУ.

Також, за даними Бюро, не відображені в е-декларації за 2015 рік видатки на оренду будинку, в якому фактично проживав міністр та члени його родини. Роком пізніше міністр не задекларував факт постійного користування у 2016 році іншим заміським будинком та земельною ділянкою.

Крім того, за даними НАБУ, "міністр вніс недостовірні відомості про вартість автомобіля Volvo S80 2007 року випуску, придбаного в 2016 році".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-