НАБУ заявляє, що Омелян свідомо перекручує звинувачення

НАБУ заявляє, що Омелян свідомо перекручує звинувачення

Укрінформ
Інформація, яку розповсюджує міністр інфраструктури Володимир Омелян стосовно змісту повідомленої йому підозри у незаконному збагаченні та декларуванні недостовірної інформації, не відповідає дійсності та вводить в оману суспільство.

Про це повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро України.

Зазначається, що 13 вересня детективи НАБУ та прокурори САП повідомили міністру про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 368-2 та ст. 366-1 Кримінального кодексу України. Стаття 368-2 КК України, яка передбачає кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, набула чинності лише 26 квітня 2015 року. Відтак, міністру інкримінуються виключно ті дії, які вчинені у період із квітня 2015 року по теперішній час.

Водночас, як заявили в Бюро, слідство проаналізувало доходи та видатки міністра за період з 2000 року до 26 квітня 2015 року. За результатами встановлено, що посадовець на цю дату не мав доходів, законність яких підтверджена доказами, і які б, із врахуванням здійснених видатків, дозволили б йому заощадити грошові кошти для подальшого набуття активів у значному розмірі.

Попри цей факт, вказують у відомстві, у травні 2015 року міністр набув у власність новий автомобіль «БМВ Х5», вартістю 1,415 млн грн, зареєструвавши право власності на нього на свого брата. Слідство має докази, що цей позашляховик перебував у фактичному володінні високопосадовця, його користуванні та розпорядженні. Водночас цей факт у е-декларації міністра за 2015 та 2016 роки відображення не знайшов. Так само, як і право користування будинком у передмісті Києва площею близько 270 м2 та вартістю майже 6 млн грн, у якому він проживав з початку грудня 2016 року (відомості мали бути вказані у декларації за 2016 рік, але цього не сталося), заявили в НАБУ.

Читайте також: Омелян відкидає звинувачення НАБУ

Так само, додали в Бюро, відсутні законні джерела походження заощаджень міністра в розмірі 90 тис. дол. США та 25 тис. євро - відомості про ці кошти зазначені в декларації за 2015 рік як такі, що перебувають у його власності станом на 31 грудня 2015 року.

Слідство встановило, що міністр вживав заходів, спрямованих на приховання викритих порушень шляхом незаконного впливу на результати перевірки, яка проводилась стосовно нього Національним агентством з питань протидії корупції, стверджують в антикорупційному відомстві.

У НАБУ також зауважили, що у фокусі уваги детективів постійно перебувають підприємства Міністерства інфраструктури. Зокрема, корупція лише на підприємствах «Укрзалізниці» розслідується в межах 17 кримінальних проваджень, 8 справ скеровано до суду. До кримінальної відповідальності притягнуто 22 особи, з яких 16 – посадовці «Укрзалізниці» та державних підприємств Міністерства інфраструктури різного рангу. Щодо 17 з цих осіб обвинувальні акти вже скеровано до суду.

Як повідомлялося, в четвер міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що вранці детективи НАБУ вручили йому «підозру за «незаконне збагачення» десять років тому, «користування чи придбання» машини для брата і недекларування проживання в будинку впродовж двох тижнів 2016 року".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-