У правовому комітеті ВР назвали дивним звернення ЦВК

У правовому комітеті ВР назвали дивним звернення ЦВК

Децентралізація
Укрінформ
Звернення Центральної виборчої комісії до Комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя стосується рішення Конституційного суду, а комітет не має повноважень тлумачити рішення суду.

Про це на брифінгу сказав народний депутат, член Комітету ВР з питань правової політики і правосуддя Олександр Черненко, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Ставиться досить дивне питання тим, хто взагалі не мав би на це питання відповідати. ЦВК звернувся до комітету з проханням про тлумаченням того, чи є правове поле для проведення референдуму (щодо об'єднання громад - ред.), а фактично це є тлумачення рішення Конституційного суду. Комітет Верховної Ради може тлумачити норми закону, а не рішення Конституційного суду. Це дивна позиція ЦВК (звернення за роз'ясненнями до комітету ВР - ред). ЦВК має нести відповідальність за своє рішення і переглянути його самостійно. Але ми вже бачимо, що цього не відбулося, хоча вже були заяви і Прем'єр-міністра, і Президента», - сказав Черненко.

Як вихід з цієї ситуації ЦВК, на думку народного депутата, може самостійно переглянути своє рішення. До того ж, за словам Черненка, якщо комітет і надасть роз'яснення на прохання ЦВК, то немає гарантії того, що Комісія не знайде інших формальних причин не призначати ці місцеві вибори. 

Крім того, він наголосив на тому, що наразі стоїть питання призначення нового складу ЦВК, який і може вирішити ситуацію з призначенням виборів в ОТГ. За його словами, теоретично новий склад ЦВК може прийняти це рішення на першому ж засіданні. 

Він висловив сподівання, що вибори в новостворених ОТГ можуть відбутися наприкінці листопада - у грудні. 

В свою чергу головний експерт групи з питань децентралізації та реформи місцевого самоврядування коаліції ГО “Реанімаційний пакет реформ” Анатолій Ткачук припустив можливість порушення проти членів ЦВК кримінальних справ за вихід за межі повноважень. 

"Орган зобов'язаний призначити вибори, отримавши необхідні документи, визначені законом. Такі документи були надані", - наголосив Ткачук.

Читайте також: Уряд має механізми долучення ОТГ до бюджетного процесу після проведення виборів

Як повідомлялося, 9 серпня 2018 року Центральна виборча комісія прийняла постанову № 122, якою фактично призупинила розгляд питання призначення перших і додаткових місцевих виборів в ОТГ. Так, ЦВК направила звернення до Комітету ВР з питань правової політики і правосуддя про надання роз'яснень щодо законодавчого регулювання організації і порядку проведення референдумів в Україні, а також можливості призначення перших і додаткових місцевих виборів в ОТГ без проведення місцевого референдуму.

Нині в Україні вже створено 705 ОТГ. Очікують призначення перших виборів у 127 громадах, де проживає 1 млн громадян. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-