Уряд має механізми долучення ОТГ до бюджетного процесу після проведення виборів

Уряд має механізми долучення ОТГ до бюджетного процесу після проведення виборів

Децентралізація
Укрінформ
Об'єднані територіальні громади, де не провели перші вибори, ризикують бути не включеними до проекту бюджету на 2019 рік, але уряд має механізми долучити їх до бюджетного процесу після проведення в них виборів.

Про це заявив керівник Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування Мінрегіону Сергій Шаршов, повідомляє портал «Децентралізація».

«Виходячи з бюджетного законодавства, вже 15 вересня має бути поданий проект бюджету. Але у нас є проблема, пов'язана з цими 126 громадами, де не призначені вибори. Очевидно, вони будуть призначені і проведені. Але у Міністерства фінансів немає підстав їх включати і виводити на прямі бюджетні стосунки, тому що вони начебто за законом про добровільне об'єднання вже утворені, але виборів як таких не пройшло. І бюджетне законодавство говорить, що вже до 15 вересня має бути закладений бюджет. І є і великий ризик, що ці громади можуть не потрапити на відповідні бюджетні відносини, не потраплять у відповідні бюджетні розрахунки і так далі. Але разом з тим, хочу відмітити, що приклад і досвід минулих років дозволяє нам на законодавчому рівні вирішувати ці проблемні питання: просто технічно в окремі додатки виводили ті громади, вибори в яких відбулися в певному періоді часу, і вони набували відповідних повноважень, в тому числі і по бюджетах», - сказав Шаршов.

Він нагадав, що відповідно до закону про добровільні об'єднання, вимоги як такої для громад провести об'єднання до певного терміну немає. В той же час Центральна виборча комісія має обов'язок призначити вибори в новостворених ОТГ.

«Аналізуючи закон про добровільне об'єднання територіальних громад, облдержадміністрації мають подавати звернення до ЦВК про призначення перших вибрів в ОТГ. Це є не право, а обов'язок ЦВК - призначити перші вибори. І зрозуміло, що не буде ніяких проблем з переходом на прямі бюджетні відносини, з затвердженням бюджетів. ЦВК мала б все-таки призначити перші вибори, і в своїх листах, і в офіційних зверненнях, і в офіційних змінах щодо постанов все-таки вони говорять, що призначать перші вибори. Але після роз'яснення комітету з правової політики ВР", - сказав Шаршов. 

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня Центральна виборча комісія призупинила призначення виборів в ОТГ, доки Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя не надасть роз'яснень стосовно законодавства про референдуми, можливості призначення Центрвиборчкомом перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об'єднання територіальних громад, добровільного приєднання до об'єднаної територіальної громади.

Вибори мали бути призначені на жовтень. Водночас очікується, що вони ще можуть відбутися у листопаді чи грудні. В той же час 5 вересня парламентський комітет з питань правової політики та правосуддя планував надати роз'яснення ЦВК щодо виборів в об'єднаних громадах, втім, засідання комітету не відбулося через відсутність кворуму.

Упродовж останніх чотирьох років в Україні в межах децентралізації створено вже 705 об'єднаних громад, 665 з яких перейшли на прямі міжбюджетні відносини. Наразі майже у 126 ОТГ чекають на призначення дати проведення перших виборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-