Закріпити в Конституції курс на ЄС і НАТО можна без референдуму — Ірина Луценко

Закріпити в Конституції курс на ЄС і НАТО можна без референдуму — Ірина Луценко

Укрінформ
Зміни до Конституції щодо прагнення України вступити до Європейського Союзу та НАТО потребують дворівневого голосування в парламенті, однак не всенародного голосування на референдуму.

Про це заявила представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко в ефірі "5 каналу".

“Дуже багато опозиційних фракцій, зокрема, Опоблок та "Батьківщина", заявляють, що ці зміни до Конституції потребують референдуму. Зазначу, що у ст. 156 Конституції вже сказано: якщо будуть вноситися зміни до першого, третього й тринадцятого розділу, то саме ці розділи потребуватимуть референдуму. Президентом вносяться зміни до Преамбули (не в перший розділ) та у восьмий розділ. Внесення змін до цих розділів не потребує проведення референдуму”, - пояснила Луценко.

Водночас вона уточнила, що такі зміни потребують дворівневого голосування: “226 голосів на одній сесії, аби відправити у Конституційний суд, який подивиться, чи відповідають ці зміни тим нормам, які вже є в Конституції. Якщо відповідають, тоді 300 голосів має бути проголосовано. Тобто, жоден референдум не потрібен для того, щоб проголосувати за зміни, пропоновані Президентом”.

Представник Президента додала, що, найімовірніше, у сесійну залу цей документ потрапить уже в четвер.

“Швидше за все, цей законопроект буде поставлений на четвер. Він має пройти до того чотири комітети: європейську інтеграцію та національної безпеки вже пройшов, ще комітет Князевича (правової політики та правосуддя - ред.) й антикорупційний. На наступному тижні в середу документ буде поставлено в комітеті, тому я впевнена, що на четвер ми можемо виносити його у першому читанні”, - прокоментувала Луценко.

Читайте також: Курс на ЄС і НАТО: перше читання в Раді заплановане 20 вересня

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада має намір 20 вересня розглянути в першому читанні зміни до Конституції щодо прагнення України вступити до Європейського Союзу та НАТО. У першому читанні необхідна буде підтримка простої більшості народних депутатів - мінімум 226 голосів, а далі - конституційної більшості в 300 голосів.

Президент Петро Порошенко 3 вересня зареєстрував у Верховній Раді проект закону № 9037 про зміни до Конституції щодо стратегічного курсу на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-