Росіяни шантажем і погрозами змушували українців в Ірані змінювати громадянство — посол

Росіяни шантажем і погрозами змушували українців в Ірані змінювати громадянство — посол

Укрінформ
Росіяни після 2014 року вимагали від українських фахівців, які працюють на Бушерській АЕС в Ірані, відмовлятися від українського громадянства і переходити в російське.

Про це повідомив у інтерв'ю Укрінформу посол України в Ірані Сергій Бурдиляк.

"Коли Україна відмовилися від Бушерського контракту, Росатом почав наймати для роботи в Бушері українців, адже в нас найкращі й найдосвідченіші фахівці-атомники. А після 2014 року - воно й до того було, але, можливо, не в такій грубій формі - росіяни просто почали вимагати від людей відмовлятися від українського громадянства і переходити в російське. Майже силоміць - шантажем, погрозами, залякуванням. Люди боялися втратити роботу, і дехто, особливо зі східних регіонів України, на це погодився", - сказав дипломат.

Стосовно чисельності української діаспори в Ірані, він поінформував, що офіційно зареєстрованих - десь 600-700 осіб, здебільшого це жінки, а загалом, на його думку, приблизно кілька тисяч, оскільки багато людей не повідомляють посольство про перебування в цій країні.

Читайте також: Посол: Маємо більше 40% відмов у візах для іранських громадян

Як відомо, Україна у 1998 році відмовилася від участі в Бушерському контракті, який передбачав участь харківського Турбоатому в ірано-російському договорі на постачання до Ірану устаткування для АЕС у Бушері в обмін на ініціативу США щодо поглиблення україно-американської співпраці, в тому числі у сфері високих технологій. У результаті контракт виконали російські виробники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-