У Раді хочуть визначити порядок довгострокового перебування в Україні військ НАТО

У Раді хочуть визначити порядок довгострокового перебування в Україні військ НАТО

Укрінформ
Після прийняття змін до Конституції щодо стратегічного курсу на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки обговорюватиме питання впровадження порядку довгострокового перебування іноземних військ країн НАТО на території України.

Про це журналістам повідомив секретар комітету, народний депутат Іван Вінник після засідання комітету у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Після того, як ми ухвалимо в цілому зміни до Конституції щодо незворотності курсу України до НАТО та ЄС, я думаю, безумовно, поряд із голосуванням про допуск іноземних військ на чергові навчання в 2019 році комітет із нацбезпеки буде обговорювати в тому числі питання необхідного впровадження довгострокового порядку щодо перебування іноземних військ країн НАТО на нашій території", - пояснив Вінник.

За його словами, такі чутливі питання для багатострокової національної безпеки, як перебування іноземних військових контингентів на території України "мусять бути предметом виключно законів, а не спеціальних перехідних норм". Він зауважив, що в подальшому, у випадку необхідності розміщувати бази НАТО на тимчасовій або постійній основі, парламент зможе ухвалити відповідний закон про порядок їх розміщення на території України.

Читайте також: Курс на ЄС і НАТО: законопроект Порошенка пройшов оборонний комітет Ради

"Це є правильний державницький підхід, і коли в нас буде можливість розмістити НАТІвські бази з метою захистити Україну та українських громадян, ми обов'язково відповідний законодавчий акт проведемо через парламент... Якщо нам тимчасово для навчань потрібно буде допустити окремі військові контингенти країн НАТО, ми теж маємо усталений порядок - відповідний закон про проведення навчань щорічно вноситься до Верховної Ради і проходить профільний комітет, голосується Верховною Радою", - уточнив народний депутат.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони рекомендував парламенту підтримати президентський законопроект про зміни до Конституції щодо стратегічного курсу на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО. Відповідне рішення комітет ухвалив одноголосно. Водночас Комітет з питань нацбезпеки та оборони не є профільним щодо цього законопроекту. Основним визначено Комітет з питань правової політики та правосуддя, який ще не розглядав цього питання.

Президент Петро Порошенко 3 вересня зареєстрував у Верховній Раді проект закону № 9037 "Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)".

Проект закону визначено Президентом як невідкладний і наразі в графі щодо стану його проходження зазначається, що документ "передано на розгляд керівництву".

Законопроектом, зокрема, пропонується внести зміни до Конституції й віднести до повноважень Верховної Ради серед іншого визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Окрім того, пропонується додати положення, що "Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС і НАТО, а також закріпити норму, що Кабінет міністрів забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО.

Водночас Президент просить ВР скасувати у Перехідних положеннях Конституції норму щодо можливості використання наявних військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-