Порошенко до 30 вересня направить Москві документи про припинення

Порошенко до 30 вересня направить Москві документи про припинення "дружби з РФ"

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко має намір до 30 вересня надіслати повідомлення РФ про непродовження дії договору про дружбу.

Про це він сказав на зустрічі з лідерами парламентських фракцій увечері, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Я планую найближчим часом з цього приводу, після внесення пропозицій Міністерством закордонних справ, провести засідання Ради національної безпеки та оборони і в термін до 30 вересня спрямувати за своїм підписом повідомлення Російській Федерації про непродовження дії зазначеного договору”, - сказав Порошенко.

Він пояснив, рішення про непродовження дії договору про дружбу з РФ є виключно компетенцією Президента України. “Це не потребує голосування у парламенті, але я хотів би провести з цього приводу відповідні консультації, таким чином врахувати позицію, думку парламенту і розпочинати підготовку відповідного рішення Ради національної безпеки та оборони”, - додав глава держави.

Читайте також: Київ не буде пролонгувати "дружбу з РФ", і це не є денонсація - Геращенко

Як повідомлялося, Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією було підписано 31 травня 1997 року в Києві. Згідно з умовами договору, сторони зобов'язувалися, зокрема "поважати територіальну цілісність та суверенітет" одна одної та "підтверджували непорушність існуючих між ними кордонів".

Згідно з договором, якщо за 6 місяців до закінчення 10-річного терміну дії документа одна зі сторін не повідомить іншій про бажання припинити його дію, він автоматично буде продовжений на наступні 10 років.

Таким чином, дія цього договору автоматично буде продовжена на 10 років із 1 квітня 2019 року, якщо Україна не повідомить Росію про намір його припинити до 30 вересня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-