Україна обов'язково отримає Томос — Клімкін

Україна обов'язково отримає Томос — Клімкін

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна обов'язково отримає Томос про автокефалію.

Про це він написав у Facebook, коментуючи новини після зустрічі Вселенського патріарха Варфоломія з главою Російської православної церкви (РПЦ) патріархом Кирилом в Стамбулі.

"Вселенський патріарх повідомив співрозмовника про те, що автокефалія в України буде! І це історична новина, що веде нас до історичної перемоги... Томос ми обов’язково отримаємо, бо це відповідає і канонам православ’я, і логіці історії", - написав Клімкін.

Міністр вважає, що справедливе прагнення України отримати автокефалію і підтримка Вселенського патріарха Варфоломія таки змусили РПЦ хоча б частково повернутися до реальності й розпочати діалог з Константинополем.

Читайте також: Патріарх Варфоломій повідомив главі РПЦ про впровадження автокефалії в Україні

"А діалог - це завжди шанс на нормалізацію ситуації, на відновлення канонічних взаємовідносин", - додав Клімкін.

Водночас він наголосив, що треба вірити в Бога і в справедливість, але й не забувати, що Москва здатна на "будь-які підступи".

Як повідомлялося, архієпископ Чернігівський і Ніжинський, прес-секретар Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря розповів, що візит московського патріарха Кирила до Вселенського патріарха Варфоломія з метою запобігти наданню Україні Томосу закінчився для РПЦ безрезультатно. Також, згідно з інформацією архієпископа, московський патріарх пропонував провести міжнародну конференцію з питання української автокефалії, де б сторони виклали свої аргументи та історичні документи. Зоря зазначив, що грекомовне видання Оrthodoxia.info, яке підтримує позицію Вселенського патріарха, повідомило, що Вселенський патріарх поінформував російського патріарха про те, що рішення про проголошення Української автокефальної церкви прийняте.

Митрополит Гальський Еммануїл, відповідальний за процес надання Томосу Україні, у п'ятницю, 31 серпня, заявив, що Константинопольський патріарх Варфоломій повідомив московському патріарху Кирилу про імплементацію рішення про автокефалію в Україні.

Глава РПЦ зранку 31 серпня прибув до Стамбула на зустріч з Константинопольським патріархом Варфоломієм.

Як відомо, РПЦ виступає проти надання Томосу українській православній церкві

Водночас Вселенський патріарх Варфоломій заявляв, що кінцевою метою Константинопольської православної церкви є надання українській церкві автокефалії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-