Зміна кордонів: дипломат прокоментував можливий прецедент на Балканах

Зміна кордонів: дипломат прокоментував можливий прецедент на Балканах

Укрінформ
Україна зацікавлена в тому, щоб ситуація з можливим обміном територіями між Сербією і Косовом була врегульована в рамках міжнародного права, водночас з огляду на військовий конфлікт на Донбасі нам слід просити у союзників додаткових гарантій безпеки.

Про це заявив на прес-конференції у середу, 29 серпня, посол України в Хорватії та Боснії і Герцеговині у 2010-2017 роках Олександр Левченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Найголовніше те, що в сучасних умовах ідеться про зміну державних кордонів, хоча й за домовленістю, але в такому вибухонебезпечному регіоні, як Балкани. А Балкани - це пороховий погріб Європи, і він таким залишається й сьогодні. Тому у багатьох політиків і державників Європи є певні перестороги і побоювання щодо того, що якщо ця домовленість відбудеться, що буде з іншими, з сусідами... Наше бажання, щоб ситуація була врегульована, внормована, і це абсолютно нормальне бажання. Але ми бачимо, що у нас відбувається, і маємо попросити у наших союзників іще додаткових гарантій безпеки щодо територіальної цілісності України", - сказав Левченко. 

Дипломат зазначив, що фактично всі країни бояться прецеденту зміни кордонів за національним принципом і визнання їх як адміністративно-територіальних. Водночас він зауважив, що згідно з принципами міжнародного права державні кордони не можна змінювати насильно, проте за взаємною домовленістю  - це "трошки інша ситуація".

"Хай вони (Сербія і Косово - ред.) вирішують, тому що це двостороннє питання... Тут є певні ризики і небезпеки, але для чого це робиться? Щоб ситуація покращилася, а не погіршилася. Тобто, сама по собі ситуація у відносинах Сербії і Косовом покращиться, але ми міркуємо, що вона може погіршитися в інших місцях", - зазначив колишній посол. 

На його думку, Євросоюз і НАТО докладуть зусиль, аби не допустити дестабілізації ситуації на Балканах, а от на пострадянському просторі можна очікувати "тектонічних змін" з огляду на зовнішню політику Кремля, якому нинішня ситуація в Сербії і Косові дуже на руку. 

Читайте також: Сербія&Косово: території в обмін на «євромрію»

"Росія вже підтримує цей обмін, тому що це розв'язує їй руки, а етнічні кордони - це значить і східний Казахстан, тут вам з Придністров'ям можна розіграти ситуацію, хто знає, як там частина білорусів на межі з Росією себе ідентифікують, тут і по Донбасу можна погратися... Так що Росія тут абсолютно "за". Але побачимо, що і як. Поки що Україні треба бути дуже обережною щодо цієї ситуації", - акцентував дипломат. 

Як повідомлялося, президент Сербії Александар Вучич і президент Косова Хашим Тачі під час форуму з безпеки в Європі "Альпбах" публічно визнали можливість обміну територій і  зміни кордонів своїх країн. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-