Кучма вірить, що

Кучма вірить, що "нормандська четвірка" може домовитися про мир на Донбасі

Укрінформ
Другий президент України Леонід Кучма вважає, що єдиним реальним шляхом припинення війни на Донбасі є перемовини у "нормандському форматі" і пошук миру шляхом компромісу. 

Про це він заявив в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Зупинити війну можна одним порухом, просто оголосивши про капітуляцію. Сподіваюся, охочих здобути мир за таку ціну у нас немає. Принаймні, навіть якщо є, то вони не насміляться вголос пропонувати таке", - сказав Кучма.

Окрім того, спробувати зупинити війну можна, перейшовши у рішучий військовий наступ, зазначив він. За словами Кучми, охочих зробити це на словах у нас багато, але оскільки насправді ми воюємо не з ОРДЛО, а з Росією, результат таких кавалерійських атак буде передбачуваним і для нас невтішним.

"Лишається одне – домовлятися. Шукати мир у компромісах. Цим цілям слугує "нормандський формат" більше чотирьох років. Варто порівняти інтенсивність бойових дій тоді та тепер", - акцентував екс-президент.

Водночас він зауважив, що взагалі питання, як зупинити війну, не зовсім коректне. 

"Зупинити війну може лише той, хто її почав. Тобто запитувати треба не нас, а Москву", - наголосив Кучма. 

При цьому він назвав війну на Донбасі серед чинників, які гальмують розвиток України. "По-перше, війна (гальмує розвиток України - ред.) Вона забирає життя найкращих, тих, хто у мирний час напевне був би на самому вістрі змін. Вже не кажу про такі потрібні ресурси та кошти, які країна змушена витрачати на оборону", - сказав Кучма.

Крім того, на його думку, рухатися вперед країні заважають спроби діяти так, ніби війни немає. 

Читайте також: Кучма назвав підписання Будапештського меморандуму помилкою

"Дозволяти собі "роз’їдати" державу популізмом, внутрішніми сварками, корупцією. Брехати виборцю. Розкрадати державу. Це завжди неприпустимо. Але красти в держави, яка воює – це мародерство", - переконаний екс-президент.

На його думку, українська політична еліта має бути професійною, патріотичною, відповідальною за збереження єдності держави та суспільства, використовувати свої можливості та статус не для власного збагачення, а для поліпшення життя громадян.

"Судіть самі, наскільки українська еліта відповідає цим вимогам", - зауважив Кучма. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-