Фріз закликає ветеранів контролювати реформу безпеки та оборони

Фріз закликає ветеранів контролювати реформу безпеки та оборони

Укрінформ
Голова постійної делегації у ПА НАТО, народний депутат Ірина Фріз переконана, що ветерани мають стати основою дієвого громадсько-демократичного контролю над владою, зокрема щодо реформування сектору безпеки та оборони. 

На цьому вона наголосила під час Міжнародного волонтерського та ветеранського форуму “Там, де ми – там Україна”, що проходить у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Із моєї точки зору, по-перше, ветерани мають бути основою створення дієвого громадсько-демократичного контролю над владою від суспільства. Особливо - в контексті реформування сектору безпеки та оборони. Я впевнена, що саме ветерани, які з 2014 року беруть участь у війні проти Росії, знають, якою не повинна бути армія, яким не повинно бути забезпечення Збройних сил України. Відповідно вони мають повне право передавати свій досвід владі для того, щоб здійснювати ефективний контроль. Адже будь-яка влада не буде ефективною без дієвого демократичного контролю", - зауважила Фріз.

Також важливою місією ветеранів вона вважає їх участь у збереженні зовнішньо-політичного курсу нашої держави.

"Наші ветерани, які розуміють, що таке російська агресія, мають зберігати зовнішньо-політичний курс. Я є палкою прихильницею вступу України до НАТО, і не лише тому ще це зовсім інші стандарти управління, логістики та забезпечення ЗСУ, а й тому що це - зовсім інше ставлення держави до військовослужбовців, до ветеранів, це зовсім інша етика відносин цивільних і військових. Відповідним чином, ми руйнуємо нав'язаний нам десятиріччями стереотип, коли від радянського принципу "людина для держави" маємо перейти до західного принципу, коли держава має бути для людини...", - пояснила Фріз.

Водночас державна підтримка ветеранів, на її думку, має полягати передусім у тому, що самі ветерани мають бути активним кадровим резервом для державного управління на всіх рівнях.

"Активне залучення до управління на всіх рівнях, особливо регіональних, наших ветеранів, які віддано, патріотично, відважно захищали нашу Батьківщину, дозволить нам навести лад у державі набагато якісніше та ефективніше, тому що вони розуміються на тому, що таке дисципліна і порядок, за яким ми маємо рухатися", - уточнила нардеп.

При цьому вона акцентувала й на тому, що державна політика має вироблятися не для політиків або чиновників, а напрацьовуватися спільно з ветеранами і перебувати під пильним контролем. Держава ж при цьому має виконувати виключно сервісну функцію, забезпечуючи механізм надання передбаченим законом послуг для ветеранів.

Читайте також: Порошенко кличе волонтерів і ветеранів у владу

"А розпорядні позиції мають відслідковуватися кожним ветераном, щоб чіткий і єдиний реєстр ветеранів працював на полегшення надання послуг для ветеранів. Щоб наші захисники не витрачали купу часу для того, щоб купу документів, паперів, які дозволять їм отримати те, що їм уже належить за законом" - сказала Фріз.

Як повідомлялося, у Києві в Мистецькому Арсеналі розпочався міжнародний волонтерський та ветеранський форум “Там, де ми – там Україна”. Захід триватиме два дні, 22 та 23 серпня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-