Чалий: Україна і США шукають шляхи стримування Росії в Азовсько-Чорноморському регіоні

Чалий: Україна і США шукають шляхи стримування Росії в Азовсько-Чорноморському регіоні

Укрінформ
Пошук систем стримування і контролю дій Росії в Азовсько-Чорноморському регіоні є актуальним питанням сьогоднішньої взаємодії України і США.

Про це заявив на прес-конференції в Укрінформі посол України в США Валерій Чалий, передає кореспондент Укрінформу.

"Американські експерти у політичних заявах, зокрема (екс-заступник міністра оборони США. - ред.) Майкл Карпентер відкритим текстом говорять, що зусиль (по протидії Росії у басейні Азов-Чорне море - ред.) недостатньо, потрібні випереджаючі дії, тому що асиметрія очевидна, бо наш український потенціал непорівнянний з російським стосовно контролю водного простору, а Росія почала діяти досить активно", - сказав Чалий.

Він розповів, що посольство України у США привертало увагу американських політичних кіл до розвитку ситуації в Азовсько-Чорноморському басейні ще понад рік тому. Зокрема, в рамках платформи "Друзів деокупації Криму" дипломати створили групу по аналізу безпекових загроз у Чорноморському басейні, до якої увійшли колишні військові і політики високого рівня та експерти, які обговорюють варіанти реагування на дії Росії у цьому регіоні.

"Нам треба шукати системи стримування і контролю (Росії в Азовсько-Чорноморському регіоні - ред.) , і американці готові нам у цьому допомагати. Тому це актуальне питання сьогоднішньої взаємодії", - зазначив дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, посол України в США Валерій Чалий зазначив, що Вашингтон передасть Україні катери, які підсилять оборонні спроможності в Чорноморському басейні.

Читайте також: Безпекова допомога США передбачає летальне озброєння на $50 мільйонів - Чалий

Раніше у Державному департаменті США назвали дії Росії в Азовському морі спробою дестабілізувати Україну.

Упродовж останніх місяців Росія затримувала судна, які прямували до портів Бердянська та Маріуполя. Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявляв, що Україна проводить переговори з країнами ЄС та США щодо введення санкцій проти Росії у відповідь на блокаду Азовського моря.

Раніше секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що РФ розглядає Азовсько-Чорноморський регіон як плацдарм для експансії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-