Безпекова допомога США передбачає летальне озброєння на $50 мільйонів - Чалий

Безпекова допомога США передбачає летальне озброєння на $50 мільйонів - Чалий

Укрінформ
Заплановане Штатами надання безпекової допомоги Україні в сумі $250 млн передбачає використання $50 млн на летальні озброєння, зокрема розширення засобів контролю морського простору і протиповітряної оборони.

Про це заявив під час спілкування з журналістами в Укрінформі посол США в Україні Валерій Чалий, повідомляє кореспондент агентства.

"Безпекова допомога США передбачає летальне озброєння. Більше того, там $50 млн тільки на це виділено спеціально, тобто можна використати тільки на летальні озброєння. Які типи цих озброєнь? Розширення на засоби контролю морського простору і протиповітряної оборони", - сказав Чалий.

Він додав, що потреба в таких видах озброєнь в Україні є, "ви самі це бачите по морському басейну, по протиповітряній обороні".

"Як це буде зроблено? Ми працюємо над цим, я не можу сказати зараз вам деталей", - зазначив Чалий.

Відповідаючи на уточнюючі запитання стосовно того, яка сторона визначає перелік озброєнь для України, посол поінформував, що коли йдеться про рішення Конгресу і пряме американське постачання, то "це взаємодія". Чалий розповів, що у Києві створений спеціальний механізм за участю експертів зі США та інших країн, за допомогою якого визначаються потреби і можливості, і він ефективно працює.

Читайте також: Катери Island для України: Чалий розповів, як просувається угода зі США

"А якщо ми говоримо про закупівлю - це наше рішення. Більше того, я вам скажу таку річ: якщо ми отримуємо Javelin по допомозі, це одна історія, як ми їх можемо використовувати, а якщо ми їх купили - це інша історія, ми можемо їх використовувати де хочемо і як хочемо. Тому я говорю про різні можливості, і вони тільки збільшуються, їх треба використовувати", - наголосив Чалий.

Як повідомлялося, Сенат і Палата представників Конгресу США узгодили проект закону про "Бюджет США на 2019 р. на потреби національної оборони". Сума коштів, яка виділяється Міністерству оборони США для надання безпекової допомоги Україні, визначена обсягом $250 млн. Із зазначеної суми $50 млн має бути спрямовано на летальні види озброєнь.

Проект закону має бути проголосований Сенатом і Палатою представників Конгресу та переданий на підпис президентові.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-