Блокада Азовського моря: МОУ та ДПСУ прокоментували

Блокада Азовського моря: МОУ та ДПСУ прокоментували "сценарії" Туки

Ексклюзив
Укрінформ
У Міноборони та Держприкордонслужбі поки не знають, як вирішити проблему із блокуванням українських суден Росією в Азовському морі.

Про це сказали у відомствах кореспонденту Укрінформу, відповідаючи на запитання щодо можливих сценаріїв, які озвучив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та ВПО Георгій Тука, зокрема, про залучення морського конвою ООН чи  НАТО. 

"Це його припущення щодо можливості, але наскільки це можливо мені важко відповісти. Це краще до МЗС. Можливо, вони розглядали якісь варіанти", - сказав представник прес-служби Міноборони.

У свою чергу, в Держприкордонслужбі повідомили, що і морський конвой ООН, і застосування сил НАТО для супроводу суден в Азовському морі малоймовірні, адже за міжнародним договором Азовське море є морем внутрішнього користування як для України, так і для Росії. Його можуть вільно використовувати обидві сторони. Крім того, РФ навряд пропустить кораблі  НАТО через Керченську протоку.

Як повідомлялось, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука для вирішення ситуації в Азовському морі запропонував дві ймовірні версії. Перша - звернення до Радбезу ООН із проханням про морський конвой Організації Об'єднаних Націй. Друга  - застосування сил НАТО для супроводу суден в Азовському морі. Тука навів приклад, коли кораблі НАТО під мандатом ООН конвоювали біля узбережжя Сомалі. "Тому нічого неможливого немає", -сказав він. 

Читайте також: Проблему з розблокуванням Азовського моря мають вирішувати дипломати - Тука

Як повідомляв Укрінформ, раніше у Державному департаменті США назвали дії Росії в Азовському морі спробою дестабілізувати Україну.

Упродовж останніх місяців Росія затримувала судна, які прямували до портів Бердянська та Маріуполя. Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявляв, що Україна проводить переговори з країнами ЄС та США щодо введення санкцій проти Росії у відповідь на блокаду Азовського моря.

Раніше секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що РФ розглядає Азовсько-Чорноморський регіон як плацдарм для експансії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-