ЦВК просить комітет Ради роз'яснити законодавство про референдуми

ЦВК просить комітет Ради роз'яснити законодавство про референдуми

Укрінформ
Центрвиборчком звернувся до Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя щодо надання роз’яснень у зв'язку з неузгодженостями законодавства про референдуми.

Про це Укрінформу повідомили у Відділі взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії з посиланням на результати засідання ЦВК у четвер, 9 серпня.

“Комісія вирішила звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя щодо надання роз’яснень стосовно наявного на сьогодні законодавчого регулювання організації і порядку проведення всеукраїнського та місцевих референдумів в Україні, можливості призначення в установленому законом порядку Центральною виборчою комісією перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об’єднання територіальних громад, добровільного приєднання до об’єднаної територіальної громади, а також, за необхідності, внесення відповідних змін до законодавчих актів з метою усунення правових колізій та неузгодженостей”, - йдеться в повідомленні.

Як пояснили в ЦВК, необхідність такого звернення обгрунтована тим, що Закон "Про всеукраїнський референдум" рішенням Конституційного суду від 26 квітня 2018 року було визнано таким, що не відповідає Конституції (є неконституційним). При цьому виникла правова невизначеність стосовно дії Закону "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" 1991 року, який було скасовано вказаним законом.

Своєю чергою, як підкреслили в ЦВК, окремі питання добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст та добровільного приєднання до об’єднаних територіальних громад, за умови відновлення дії Закону "Про всеукраїнський та місцеві референдуми", можуть відноситися до переліку питань, які відповідно до частини другої статті 6 указаного закону вирішуються виключно місцевим референдумом.

Читайте також: ЦВК визначилася з грошима на вибори: Президента, Ради та місцеві

Як повідомлялося, Верховна Рада 6 листопада 2012 року ухвалила закон «Про всеукраїнський референдум». Згодом його підписав тодішній президент України Віктор Янукович.

Закон передбачав, що предметом референдуму, зокрема, можуть бути питання про схвалення нової редакції Конституції, внесення змін до Конституції, питання про зміну території України та інші. 

Експерти відзначали, що прийнятий законом порядок прийняття нової Конституції і порядок внесення змін до Основного Закону не відповідає конституційним положенням.

У грудні 2014 року народні депутати внесли до Конституційного суду подання, в якому просили суд визнати неконституційним цей закон про референдум. У квітні 2018 року КС визнав закон таким, що не відповідає Конституції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-