Створення Антикорупційного суду: Transparency буде стежити

Створення Антикорупційного суду: Transparency буде стежити

Укрінформ
Українське представництво глобальної антикорупційної мережі Transparency International  вважає, що завдяки підписанню Президентом закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» усунено законодавчі перешкоди для створення і роботи ВАС.

Про це повідомляє департамент комунікації Transparency International Україна.

«2 серпня 2018 року Президент України Петро Порошенко підписав закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв'язку з прийняттям Закону України «Про Вищий антикорупційний суд». Цим кроком усунуто всі законодавчі перешкоди для створення та ефективної роботи Антикорупційного суду. Зокрема, цей документ усуває недоліки Закону “Про Вищий антикорупційний суд” в частині, що стосується розгляду апеляцій. Відтак, всі апеляційні скарги у справах, що є підсудними ВАС, буде в майбутньому розглядати лише Антикорупційний суд. Навіть ті, що нині слухаються в судах загальної юрисдикції», - йдеться у повідомленні.

Українське представництво Transparency International відтепер зосереджує свою увагу на прозорості процесів, що стосуються безпосередньо формування ВАС.

«Ми будемо пильно стежити та інформувати суспільство про те, як йде відбір та призначення складу Громадської ради міжнародних експертів і конкурс з обрання суддів майбутнього Вищого антикорупційного суду. Закликаємо приєднатися до цього процесу інші громадські організації та журналістів. Досвід формування НАЗК, САП та НАБУ засвідчив, що питання кадрів та персоналій є визначальним на етапі становлення антикорупційних органів», - зазначають у Transparency International.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», який відкриває шлях до  функціонування Вищого антикорупційного суду. При цьому у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України сподіваються, що Вищий антикорупційний суд скоро розпочне свою роботу.

Раніше Порошенко заявив, що робитиме все можливе з метою створення Антикорупційного суду до початку передвиборної президентської кампанії.

12 липня Верховна Рада прийняла в цілому законопроект № 7441 "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у зв'язку з ухваленням закону "Про Вищий антикорупційний суд", де уточнила порядок апеляції до Антикорупційного суду.

Так, парламент встановив, що "оскарження судових рішень, ухвалених до дня початку роботи Антикорупційного суду, у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених  до підсудності Вищого антикорупційного суду, здійснюється за правилами підсудності, передбаченими цим кодексом".

Цим законом врегульовується питання організації та діяльності ВАС та гарантій діяльності його суддів, а також встановлюється розгляд цим судом скарг на судові рішення, ухвалені до дня початку роботи Антикорупційного суду.

Законом вносяться зміни до закону "Про судоустрій і статус суддів", що передбачають деталізацію діяльності палат вищих спеціалізованих судів та закріплення певної інституційної, організаційної, кадрової та фінансової автономії апеляційної палати Вищого спеціалізованого суду.

Читайте також: Порошенко підписав закон для запуску Антикорупційного суду

7 червня Верховна Рада ухвалила закон "Про Вищий антикорупційний суд", яким визначаються засади організації та діяльності Вищого антикорупційного суду, спеціальні вимоги до суддів цього суду та гарантії їх діяльності. При ухваленні закону "Про Вищий антикорупційний суд" парламент встановив, що судовий розгляд кримінальних проваджень щодо злочинів, віднесених цим кодексом до підсудності Вищого антикорупційного суду, який розпочато у судах першої або апеляційної інстанцій та не закінчено до дня початку роботи ВАС, продовжується у цих судах. Зазначені кримінальні провадження не можуть бути передані до Вищого антикорупційного суду.

Згідно з законом, ВАС здійснюватиме правосуддя у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до його юрисдикції (підсудності), а також шляхом здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у таких кримінальних провадженнях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-